Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НПО настояват за задължителен първи контакт между новороденото и неговата майка

Снимка: Галина Ганова

Първият контакт между новородено и майка да стане задължителен по медицински стандарт настояват група неправителствени организации.

Според резултатите от интернет-анкета, обхванала над 5200 жени, родили в България през последните 3 години, 86% от бебетата са били отделени от майките си в първите часове от живота им след раждането.

Рутинното разделяне на новородените бебета от майките им противоречи на съвременните медицински практики по света и за това има множество документи, каза в „Преди всички“ Миглена Делчева от Фондация "Родители за родители":

Всички сме майки, общуваме с други майки, споделят се истории. Ние знаем, че масово първият контакт не се случва, но това го знаем от нашето обкръжение. Реално ние не знаем какво се случва действително в болниците. Тази анкета, макар и непредставителна, обхваща голям брой майки и тя дава една доста добра представа за това, какво реално се случва в болниците. От анкетата ние виждаме, че в 86% от случаите това не се случва, което означава, че наистина имаме голям проблем. Съвременните, добрите практики са грижата за бебето и за майката, не са оптимални, не се изпълняват в нашата страна.

Медицински проучвания доказват, че когато бебето се остави с майката, веднага след раждането му, това допринася за по-бързата му физическа и психологическа адаптация в следродилния период. Българското медицинско образование обаче не дава тази гледна точка, обясни Олга Дукат, дула, която в момента се обучава за акушерка:

Ние сме обучавани във всичките дейности и процедури, които се извършват -бебето трябва да се сложи на помощна масичка, веднага след раждането трябва да се пререже пъпната връв, трябва да се вземе за мерене и теглене, аспирация, която много често е още преди първото изплакване на бебето. Ние фактически не сме обучени и не сме виждали другия начин.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44