Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парижката полиция разследва нападението срещу полицейски участък като терористичен акт

| обновено на 07.01.16 в 18:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският антитерористичен отдел е поел разследването на нападението срещу полицейски участък в Париж днес преди обед, след разкритията, че ликвидираният на място нападател е бил привърженик на "Ислямска държава". Инцидентът стана точно в годишнината на терористичните атентати срещу френския сатиричен вестник "Шарли ебдо". 
Според говорител на френското вътрешно министерство мъжът е бил въоръжен с нож, но е носел само имитация на колан с експлозиви. При опита си да нахлуе в участъка той извикал "Алах е велик". По-късно властите установиха, че нападателят е носил в себе си лист хартия със знамето на "Ислямска държава" и надписи на арабски език, в които групировката поема отговорността за нападението. 
Засега няма никакви данни нападателят да има съучастници. Но дори това да е изолиран акт, той става точно на годишнината и дори приблизително в часа на терористичното нападение в редакцията на сатиричното списание "Шарли ебдо", при което братята Куаши застреляха 12 души. Инцидентът отново предизвика напрежение в Париж, отбеляза Реджи ле Сомие, редактор в "Пари мач".
Фактът, че е избрал точно датата 7 януари е красноречив - годишнината от нападението срещу "Шарли ебдо". Може да е сам, но може да има последователи - още не знаем, така че напрежението е сериозно.
Инцидентът е станал само няколко минути след новогодишната реч на президента Франсоа Оланд пред френските сили за сигурност, на която той призова за затягане на мерките за сигурност, за координация в охраната на различните институции, както и за ускоряване на съдебните процедури срещу терористите. 
Тази церемония е преди всичко знак за признателност и памет. Тя е посветена на първо място на полицаите, убити на 7 и 8 януари миналата година. Нека го повторя и днес: никога няма да ги забравим. Те загинаха, за да можем да живеем свободно.
Оланд съобщи също, че около 200 предполагаеми терористи са получили отказ да напуснат Франция. 

Подробности чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44