Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полският президент подписа спорния медиен закон

Анджей Дуда
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полският президент Анджей Дуда подписа спорния закон за обществените медии, съобщи неговата говорителка Малгожата Садурска, цитирана от Франс прес. По думите й за президента е важно обществените медии да са безпристрастни, обективни и надеждни.

Законът, който беше разкритикуван от опозицията и предизвика безпокойство в Европейския съюз, поставя обществените радио и телевизия под контрола на правителството на консерваторите.
По-рано председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че няма да се стигне до замразяването на правото на глас на Полша в Съвета на ЕС:
Да не драматизираме прекалено. Въпросът е важен, но отношенията ни с Полша трябва да са добри и приятелски. Подходът ни е изцяло конструктивен. Няма да наказваме Полша.
Заместник-председателят Франс Тимерманс заяви, че още няма отговор на изпратените от него писма за спорните законодателни промени
Един от най-големите успехи на Европа в последните десетилетия е трансформацията на новите държави-членки - преходът на страните от Централна и Източна Европа от диктатура към демокрация, коментира Тимерманс. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Европа срещу новия медиен закон в Полша

Четири организации за защита свободата на медиите внесоха жалба в Съвета на Европа срещу новоприетия в Полша закон, засягащ управлението на обществените медии. Според правозащитните организации този закон застрашава независимостта на полските..

публикувано на 05.01.16 в 10:15
Гюнтер Йотингер

Йотингер предупреди Полша, че ще задейства процедура за отнемане на правото й на глас в Съвета на Европа

След протеста на полското радио Йединка и Европейската комисия отправи предупреждение към властите в Полша заради спорния медиен закон, приет в края на 2015-а година. Европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Гюнтер Йотингер предупреди..

публикувано на 03.01.16 в 08:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44