Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската православна църква и още няколко в Западните Балкани и Близкия изток отбелязаха Рождество Христово

Снимка: БГНЕС

Руската православна църква, както и още няколко църкви от Западните Балкани и Близкия изток отбелязаха Рождество Христово по стар стил - на 7 януари.

Кога да се празнува  Рождество предизвиква дебати в църковните кръгове. След по-малко от два месеца темата ще бъде една от дискутираните между представителите на поместните православни църкви на Всеправославния събор в Истанбул. 

Обществото в Русия, експертите и част от средното ниво духовници все още дебатират кой вариант е по-добър - да се продължи спазването на стария Юлиански календар или да се премине към новия Григориански, който отчита разликата във времето и натрупалото се изоставане във времето през последните две хилядолетия.

Руският духовник Андрей Кураев преди няколко години предложи Московската патриаршия да празнува Рождество Христово съвместното с Нова година:

Трябва да се съвместят, защото, ако ги празнуваме в различни моменти, това е своеобразна шизофрения. Рождеството разделя човешката история на две ери - стара и нова. И се получава така, че, ако празнуваме Рождество по новия стил на 25 декември, се оказва, че Нова година идва една седмица по-късно, а ако се празнува Рождество по стар стил, какъвто е случаят с Русия, тогава първо посрещаме Новата година, а Рождество идва седмица по късно. И в двата случая нещата се оказват малко абсурдни.

Проблем има, защото става дума за традиция. Това прави въпросът сложен и по всяка вероятност трудно разрешим, казва протойерей Александър Лешенко, който ръководи един от православните сайтове в Русия: 

Към темата има някакъв страх да се повдигне въпросът, защото това би предизвикало многочислени протести. Ще бъде по-удобно , ако Рождество Христово се посреща преди Нова Година. Нещата в исторически план вече са се наложили по познатия ви начин. Не виждам в историческото бъдеще възможност този въпрос да бъде разрешен. Тази традиция е свързана с търпимостта и промяната и ще доведе до болезнената реакция на вярващите.

Част от вярващите смятат, че новият стил на отбелязване е наложен от приближаването на Православието към Римокатолическата църква, което, според противниците му, е отстъпление от неговите принципи. Но и сред привържениците на т. нар. "стар стил" се чуват гласове, че Рождество трябва да се празнува на една дата с останалите православни християни, както и с католиците и протестантите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44