Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасимир Домарадски: Не са изключени опити и за промяна на Конституцията на Полша

доц. Спасимир Домарадски
Снимка: www.transmedia.bg

Напрежението в Полша произлиза до голяма степен от арогантната политика на предишните и от безогледните методи на сегашните управляващи, смята Спасимир Домарадски, доктор на политическите науки от Университета "Лазарски" във Варшава и сътрудник на списанието "Республика Нова":

От 89-та година до днес, не е имало момент, в който обществените медии са били наистина обществени. Цялата процедура, начинът на избиране на техните директори, контролът върху тях е изцяло свързан с правителството чрез въпроса за финансиране, чрез факта, че хората от Съвета за медии са избирани от парламента. Естествено, който има мнозинство, може да налага съответното си влияние. Така, че трудно е да се каже, че преди това медиите са били обективни, а сега има опасност те да не бъдат обективни. Не се случва нещо наистина съдбовно. По-скоро се случва нещо, което до преди се толерираше, а сега като цяло се показва едно лице, което е доста нелицеприятно. 

Могат да се появят варианти, чрез които правителството да се опита да стигне и до по-съществени промени. Тоест да използва различни вратички дори за промяна на Конституцията. Ако нещата тръгнат в тази посока, тогава можем да говорим за доста съществени проблеми в самата Полша. Действително, ако се стигне до там, ще е много трудно да се предвиди какви ще бъдат последиците. Ние днес виждаме, че подкрепата за правителството доста сериозно намалява. Действията, които предприема, не се одобряват дори и от част от хората, които са гласували за тази партия и за промените, които тя предлагаше.

Според Спасимир Домарадски, начинът, по който се говори за Полша в момента не показва реалната ситуация и нещата се преувеличават. Най-лошото при промените, които се случват сега в Полша са стилът и бързината с която се въвеждат, смята Домарадски.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44