Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агресията и насилието – болестта на нашето време

Снимка: Жоро Александров

За по-малко от 2 седмици бяха извършени 2 показни убийства, бой на възрастен човек в градския транспорт в Бургас, пред "публика", отново пак пред "публика" – бой до смърт на ученик във Враца. Насилие и побой има и над възрастни хора в домовете им.

Днес в града съучениците на убития Тодор Йорданов организират протестно шествие, с което искат да изразят своята съпричастност към трагичната участ на своя съученик и да изразят своя гражданска позиция срещу страха и агресията в обществото. Междувременно от разследването става ясно, че по време на побоя, в резултат на който почина момчето, и двете страни са си разменяли удари, а смъртта му е причинена по непредпазливост, вследствие на лека телесна повреда, причинена от двамата братя Иван и Десислав Дамянови. Това развитие предизвика гняв у роднините и близките на убитото момче, както и у част от врачанската общественост.

Има създадени ефективни системи, в които се упражнява насилие, каза в "Хоризонт до обед" Панайот Рандев – председател на Секция "Позитивна психология" към Дружеството на психолозите в България. По света хората са създали професионалисти, добри мениджъри и добри системи, не само за насилие в училище, но и за управление на хората. Той допълни:

Налага се често да говорим за насилие. Причините за това насилие са много. Те не са само в законите, само в полицията, само в училищата, само в мозъците – те, за съжаление, са на много нива и в много аспекти, затова няма как с един удар да отсечем главата на змията. За да управляваш хора, се изискват няколко неща – първо – да си визионер, да виждаш 5-10-20 години напред, а не да си забит в ежедневието. Второ – да разполагаш с умни хора, които да ти опишат какво и как да направиш, а не да реагираш спонтанно. За съжаление, може би има дефицит на мъдри хора в тази държава.

Нещата започнаха, когато социалните системи започнаха да се разпадат, каза Рандев и посъветва:

Трябва да има установени правила. Пет – не трябва да са 10 или 20, защото няма да ги помнят децата. Правилата не бива да са в морални категории – бъди добър, честен и т.н. Примерно – след като бие последният звънец за часа, не се влиза в класната стая. След като се правят правила, децата трябва да участват в тяхното обсъждане и приема им. Трябва да има и ясна схема – не просто да има 5 правила, ами и ако те се спазват, каква полза имат децата от това? Само с наказание не работят системите.

Директорът на 120-о ОУ "Г. С. Раковски" Цветанка Тонева също коментира моделите, по които трябва да се възпитават децата, темата с насилието и тормоза.

За агресията сред хората, сред подрастващите, за решенията на проблемите с насилието можете да чуете от анкетата на Евелина Стоянова, репортажа на Ива Антонова, интервютата на Савелина Савова с Панайот Рандев и с Цветанка Тонева в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44