Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Ден на родилната помощ

| обновено на 21.01.16 в 19:32
Снимка: БГНЕС

21-ви януари се чества у нас като Ден на родилната помощ. По повод празника в столичната болница "Майчин дом"  беше открита изложба "Началото на живота", като там, както и в Първа градска АГ болница "Света София" и болница "Света Ана", бяха посрещнати медии и официални гости.

Медиците от родилното отделение на болницата в Смолян пък спазиха традиционния обичай "измиване на ръцете на акушерката". Самодейци от Народно читалище "Балкански просветител” и представители на пенсионерския клуб в кв. "Райково" поздравиха лекарите и медицинския персонал с кратка програма.

"Майчин дом" остава болницата с най-много родени бебета през 2015 година - 3 971. От тях над 750 са били недоносени. В болница "Света София" са проплакали 2 572 новородени. И в двете лечебни заведения преобладават родените момчета. Като основни предизвикателства пред развитието на родилната помощ в деня на празника й бяха маркирани недостатъчното финансиране и изтичането на кадри.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, помагали при раждане в миналото. На този ден се засвидетелства почит и уважение към лекарите и акушерките, които помагат на жената в най-важния момент за нея - раждането.

Условията за раждане в България се подобряват, но броят на родените деца намалява и всички трябва да мислим в тази посока. Това е равносметката, която направиха в Деня на родилната помощ специалисти в сферата. В София три от най-големите родилни болници отбелязаха официално Бабин ден и отвориха врати за посетители.

"Зебрите" са самостоятелна акушерска практика, в която работят три акушерки и един психотерапевт като грижата ни е изцяло насочена към бременните жени, обясни за предаването “Нещо повече“ акушерката Йоана Станчева, част от акушерската практика, която е първата такава самостоятелна у нас:

Специфичното при нас е, че това, което правим, отнема много време и грижа, като ние се запознаваме с цялата клинична история на жените, които идват при нас, както и обсъждаме всички належащи въпроси, които те имат.

Сравнително от скоро е законово регламентирано да има право акушерката да работи сама извън болнично заведение, като това е определящо, обясни още акушерката Илона Нешкова, също част от практиката, в която се водят консултации на бременни с нискорискова бременност, като освен обичайните процедури, познати от всеки АГ кабинет, акушерките отговарят и на въпроси, разсейват съмнения и успокояват тревогите на бъдещите майки.


Подробности чуйте в репортажа на Надежда Цекулова за предаването "Нещо повече" в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44