Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анатолий Дмитриевский: България ще трябва да почака за свой газов хъб

Анатолий Дмитриевский
Снимка: Николай Кръстев
Цената на нефта в Русия се превръща в стока с особено значение. Това обяви Съветът по национална сигурност на Русия. Страната трябва да се преориентира към нов модел на икономическо развитие и да се търси баланс между разходите и доходите на руския бюджет.

Според  Анатолий Дмитриевский, които е научен ръководител на Института по проблемите на нефта и газа в Руската академия на науките, идеята за газов хъб в България не е особено добра, защото такива има вече в Австрия и Украйна:

Хъб има вече в Австрия. Ако и вие имате хъб в центъра на Европа... Но за да съхранявате там газ вие трябва да преминете допълнително през Украйна още 500 км., а до българския хъб разстоянието ще е приблизително 350 км. Ако сравнявате Украйна и България, България ли ще предпочетете? А ако не искате да имате разходи за транспорт, то тогава ето ви я Австрия в Централна Европа, така че със своя хъб ще трябва да почакате.

Анатолий Дмитриевский коментира и твърденията на Съвета по национална сигурност на Русия, че цената на нефта е обект на национална сигурност за страната:

Страната във всички свои действия е ориентирана към определени нива на тези цени за барел нефт. Руската икономика повече от 50% зависи от цената на нефта. Затова виждате как бюджетът се ориентираше към 90 долара, после цените стигнаха до 60 долара, след това на 50 долара и днес виждате че цената върви към понижаване на този енергоресурс. Цената пада вече четири пъти и затова трябва да се обърне внимание на тази ситуация и трябва да се потърсят нови икономически решения. И едно от тях е преминаване от експортно ориентирана икономика към продуктова, т.е. ресурсите да остават, защото те са природно богатство, както и хората и експертите, които има Русия.

На въпрос как ще повлияе ниският ръст на цените на петрола на руската икономика Дмитриевский отговори:

Директно влияние няма, защото цената на нефта е в долари, а икономиката на Русия се формира в сферата на рублата, затова задачата на правителството в Москва е да намери в този момент баланс между приходите и разходите и засега те се справят в тази област.    

Цялото интервю на кореспондента на БНР в Москва Николай Кръстев с Анатолий Дмитриевский можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44