Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли съпротива срещу гласуването по електронен път?

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Утвърждаването на принципите на правовата държава не значи непрекъснато и безкрайно приемане на нови закони, каза в отчета си вчера вицепрезидентът Маргарита Попова. Тя, като един добър юрист, се обяви за задълбочени правни анализи на законодателството преди извършването на законодателни промени, а не просто промени по всеки повод... Наистина понякога в парламента се губи доста ценно време, за да се правят всякакви поправки в различните закони и именно това губене на време забавя важни проекти като например задължителното обсъждане и приемане законов акт за електронното гласуване.
Преди малко повече от три месеца, гражданите на България категорично решиха, че трябва да се въведе този съвременен тип гласуване - огромно мнозинство с отговор „да“ на референдума.
Ако поне месец след местните избори народните представители бяха разгледали, взели решение и приели поне на първо четене Закона за електронното гласуване като част от вече съществуващия Изборен кодекс – на президентските избори през есента много граждани (особено онези, които живеят и работят в чужбина) можеха да дадат своя вот по електронен път... Но в парламента, а и сред политическите сили, също и в други държавни институции съществува една подмолна съпротива срещу това.
Едва вчера процедурата по въвеждането на електронен вот тръгна в парламента и ако се побърза, до края на март месец може да имаме закон...


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.