Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станислав Ткаченко: Девалвацията на рублата няма да се отрази на туристопотока към България

Руският икономист нарече първите седмици на новата година катастрофални за руската валута

Снимка: Васко Михайлов

Измина бурна седмица на международните пазари. След вдигането на ограниченията върху иранския експорт, Международната агенция по енергетика прогнозира, че през тази година светът ще бъде буквално „удавен“ в петрол. В сряда цената на „Брент“ падна под 28 долара за барел, а руският сорт „Уралс“ слезе още по-ниско. Заедно с петрола се свлече и руската валута. Ръководителят на Европейската централна банка Марио Драги увери, че е готов да стимулира допълнително икономиката на еврозоната заради ефекта от ниските цени на горивата върху инфлацията. Вчера „Брент“ тръгна решително нагоре и мина над 31 долара. Доларът пък падна под 78 рубли, но въпросителните около стабилността на руската икономика остават.

Станислав Ткаченко - доктор на икономическите науки и професор от Факултета по международни отношения на Санкт-Петербургския държавен университет каза в интервю за предаването „Събота 150“, че първите седмици на 2016-та година са били катастрофални за руската валута. На въпрос „Вярно ли е, че зависимостта на руската икономика и на рублата от цените на петрола се понижава“, Ткаченко отговори:

До началото на тази година тази зависимост наистина намаляваше. При четирикратно поевтиняване на петрола курсът на рублата падна два пъти, докато по-рано падаше със същата скорост. 2016-та обаче, особено втората и третата седмица, се оказаха катастрофални за руската валута. Девалвацията на практика изпревари падането на петрола.

Ако приемем, че всички играчи на пазара - правителството, банката, компаниите, населението, са рационални играчи, то тогава правителството действително е заинтересовано от девалвацията по две причини - за да намали дефицита и за да изкупи евтино доларови активи на банки и компании.

Да, правителството използва девалвацията, за да намали натиска върху бюджета, но няма данни, че го прави нарочно. То можеше да действа по-решително, но трябва да се каже, че, независимо от икономическата криза, от финансовата нестабилност и санкциите, руското правителство се старае да поддържа пазара си максимално либерален.

Ще се отрази ли девалвацията на рублата върху туристическия поток към България? Според Станислав Ткаченко, не си струва да очакваме шок за туризма като в края на 90-те години, освен това по думите му руското правителство използва туризма като инструмент за своята дипломация:

Затова е очевидно, че руските туристи няма да тръгнат за Турция. Ако говорим за България, засега в нашите отношения няма особени кризи. Има, разбира се, силно недоверие между властите, но това не е стигнало до общественото внимание. Откакто се отказахме от „Южен поток“, България не е била подлагана на информационни атаки от Москва. Затова бих казал, че България може да очаква минимално понижение на броя на руските туристи.

Ако петролът се срине под 25 долара, руските компании като „Газпром“ могат да се откажат от големите си проекти за добив и транспортиране на газ, каза още Ткаченко, но подчерта, че от списъка трябва да се изключи Северен поток 2:

С този проект Русия се опитва да завоюва много по-голям дял на европейския пазар и да създаде взаимна зависимост с Германия. Смятам обаче, че не само при падане на цената, но и при цена, която не осигурява високи приходи за петролните и газовите компании, Русия ще се откаже от тези тръбопроводи или, във всички случаи, ще забави строежа им. Вижте какво се случва със „Силата на Сибир“ - газопровода за Китай. Общо взето, в условия, при които целият свят, включително и Руската федерация, се занимават с втечнен природен газ, перспективите за строеж на нови газопроводи клонят към нулата. Мисля, че след известно време Русия ще намали експлоатацията на наличните тръби и ще се заеме да строи мощности за втечняване на газа. Сега има такава само в Сахалин, скоро ще има и в Ямал. Има проекти за такива мощности в Мурманск и на Балтийско море, а мисля, че такъв проект ще се появи и за Черно море.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44