Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 съдии отказват да гледат мярката за неотклонение на бившия кмет на Стрелча

Окръжният съд в Пазарджик
Снимка: БГНЕС

15 съдии от Пазарджишкия окръжен съд отказват да гледат делото за обжалване на мярката за неотклонение на бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев, обвинен в сексуално насилие върху 16-годишно момиче. По тази причина не може да се събере съдебен състав и насроченото за утре дело се прекратява. Върховният касационен съд трябва да определи магистратите, които да разгледат обжалваната мярка.

Мотивите за масовия отвод на пазарджишките съдии е, че Иван Евстатиев е бил прокурор в Пазарджик, адвокат в местната колегия и кмет на града, поради което съдиите са били в близък контакт с него. За да се избегнат съмненията за пристрастност, съдиите от Окръжния съд отказват да гледат делото за промяна на мярката - постоянен арест.

На 19-и януари съдът в Панагюрище остави Евстатиев в ареста с мотив, че той може да повлияе на досъдебното разследване или да се укрие. Защита оспорва това, изтъквайки чистото съдебно минало на бившия кмет на Стрелча и признанието му, че контактът със 16-годишната ученичка е бил доброволен. Снимка

Според държавното обвинение обаче събраните доказателства сочат, че момичето е било приведено в безпомощно състояние, следствие на употреба на голямо количество алкохол за кратко време, след което върху него е упражнено сексуално насилие.

Заключението на съдебно-медицинската експерти сочи, че контактът не е бил доброволен, тъй като са установени травми, типични при силово посегателство. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Стрелча иска справедлив процес и присъда за бившия кмет Иван Евстатиев

На извънредно заседание Общинският съвет в Стрелча ще отнеме титлата "почетен гражданин" на бившия кмет Иван Евстатиев , който е обвинен в изнасилването на 16-годишна ученичка. В декларация на общинските съветници ще бъдат осъдени остро деянията..

обновено на 20.01.16 в 14:12

Иван Евстатиев: Невинен съм, не познавам ученичката

Районният съд в Панагюрище гледа мярката за неотклонение на бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев, обвинен в изнасилването на 16-годишна ученичка. Прокуратурата поиска постоянен арест. Съдебното заседание тече при засилена полицейска охрана, тъй като..

обновено на 19.01.16 в 17:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44