Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природният газ може да поевтинее с близо 20 % от април

Няма опасност потребителите на "Овергаз" да останат без газ, подчерта председателят на КЕВР

| обновено на 27.01.16 в 19:20
Снимка: БГНЕС

Природният газ може да поевтинее с близо 20 на сто от април. Това прогнозира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.  От своя страна това намаление може да доведе до падане на цените на топлоенергията и тока.

Поевтиняването на природния газ, което се дължи на намалението на стойностите на петрола, означава и по-ниски цени на топлата вода и парното и дори на тока, обясни Иван Иванов:

Моите очаквания са да достигне до 20% поевтиняването, защото следя ежедневно цената на суровия петрол и ще има съответно отражение върху цената на високоефективната енергия, произвеждана от топлофикационните заводски централи. А тази цена влияе върху добавката "Задължение към обществото".

Иванов не посочи с колко ще поевтинеят топлоенергията и тока като резултат от по-ниските цени на синьото гориво.  Според експерти от бранша, обаче това би трябвало да доведе до спад в цените на парното и топлата вода между 7 и 10 процента, а за по-ефективните топлофикации и до 15 на сто.

Иван Иванов коментира още, че всяко домакинство ще бъде разглеждано отделно, когато бъде определяно, кои хора са енергийно бедни и имат право на помощи за отопление.

Ако не искат да го ползват/бел.ред парното/ няма никакво основание да бъдат считани за енергийно бедни. И аз мога да си изключа радиатора, но това не означава, че съм енергийно беден. Така, че няма такова съответствие. Трябва действително да бъдат оценени нуждите на хората за енергийно потребление и дали тези нужди превишават 10% от семейния бюджет, посочи председателят на енергийния регулатор.

Няма опасност потребителите на "Овергаз" да останат без газ, подчерта председателят на КЕВР. Иванов поясни, че частната газова компания, която имаше проблеми с доставчика си "Газпром Експорт", се е споразумяла с "Булгаргаз":

Договорът между "Овергаз" и "Булгаргаз" е за срок от три години, като се актуализира всеки месец. Имаме вече и съответно получени известия, че всичко е подписано за месец февруари. Договорът е тригодишен, но във всеки един момент месечно се правят заявки, което означава, че може след това, тези заявки да бъдат прекратени.


 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44