Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парите за психично здраве в България са по-малко в сравнение с европейските средни проценти

България отделя твърде малко пари за психично здраве, но и те се изразходват неправилно. Изводът е записан в доклад на Националния център по обществено здраве и анализи за състоянието на психичната помощ у нас. Докладът ще бъде представен следобед пред парламентарната здравна комисия. 

Според един от авторите му д-р Владимир Наков, през последните години у нас напълно са изчезнали свързващите звена между психиатричната болница и пациента в общността. Разчитаме депутатите да осъзнаят нуждата от промяна, защото тя не е осъзната напълно дори от психиатричната общност, коментира пред "Хоризонт" д-р Наков:

Това, което излиза от доклада е, че парите, които се дават за психиатрия в България, са по-малко в сравнение с европейските средни проценти, които се дават за психиатрия. Говорим някъде за 7% от разходите за здравеопазване, някъде около 6-7, може и повече проценти. За България те са около 3%. Системата за психиартичната помощ е неравномерна. Има тенденция за разширяване на стационарната помощ, което е обратно на европейската тенденция за психиатрия в общността. Ако наистина нещо ще се промени, то трябва да дойде от Комисията по здравеопазване.

Подробности чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44