Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общопрактикуващи лекари се обучават за работа с психично болни пациенти

Снимка: БГНЕС

Над хиляда общопрактикуващи лекари са се включили в обучение по проект "Подобрени услуги за психично здраве" от началото на годината до момента. Проектът се разработва от Националния център за обществено здраве и анализи и целта му е да подобри познанията на личните лекари за признаците на честите психични разстройства. От центъра очакват през февруари в обучението да се включат поне още 1000 лични лекари, психолози и социални работници.

По данни от проучването ЕПИБУЛ, около 20% от българите преживяват психично разстройство в определен момент от живота си. Всички желаещи от 16 области в страната могат да се включат до края на месеца, обясни д-р Захари Зарков, ръководител на проекта:

За съжаление сме притиснати от сроковете. Подканвам колегите, лични лекари, да се поинтересуват на сайта на Центъра по обществено здраве и анализи. Има информация към кого да се обърнат. Има я платформата публикувана. Всички хора от Югозападен, Южен централен, Югоизточен,  и Североизточен икономически регион са поканени, имам предвид практикуващите лекари да се включат в това обучение.

В края на миналата седмица експертите от Националния център по обществено здраве и анализи огласиха пред парламентарната здравна комисия доклад за състоянието на психиатричната помощ у нас, според който дори преди 1989 година, когато психично болните са били целенасочено изолирани, грижата за тях е била по-добре структурирана и осигурена, отколкото е в момента.

Има единични положителни примери, но липсва цялостна концепция за това как системата за психиатрична помощ да се промени в полза на пациентите, казва един от авторите на доклада д-р Владимир Наков, главен експерт в сектор "Психично здраве" в НЦОЗА:

Системата за психиатричната помощ е неравномерна. Има тенденция за разширяване на стационарната помощ, което е обратно на европейската тенденция за "психиатрия в общността" – т.е. потребителите на психично-здравна помощ са в домовете си и не са откъснати от обществото като цяло.

Част от лечебните заведения, които би трябвало да променят начина си на работа, са общинските центрове за психично здраве. Д-р Теменужка Матева, директор на Центъра за психично здраве в Русе, отбеляза, че анализът в доклада е направен без проведен разговор както със самите пациенти, така и с гилдията. Документът се позовава на данни на Световната банка от 2005-2006 година, подчерта тя.

Натовареността на диспансерите с лежащо болни при нас е много голяма, обясни още д-р Матева. По думите ѝ, психично болният човек има нужда от комплексно обслужване. Тя призова да не се разваля нещо, което работи, и добрият пример да се пренесе и на други места.

Гледните точки по темата чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44