Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докато тече конкурсът за главен архитект на столицата

Архитекти от Група Град: Не трябва един човек да решава визията на цяла София

Не можеш да правиш визия, без да имаш числа и факти за града - казват Петър Торньов и Ивайло Петков

Днес говорим с двама от архитектите от Група Град - Петър Торньов и Ивайло Петков. Поводът - обявеният конкурс за главен архитект на София. Започнахме още от създаването на групата, събрала архитекти от едно по-ново поколение, някои от тях - учили или специализирали в чужбина, но всички обединени от идеята, че столицата ни може и трябва да е по-различна, че архитектурната среда, като едно от най-видимите проявления на политиката в един град би следвало да се ползва от добрите, работещи вече по света практики.

Искахме и искаме да бъдем коректив, да показваме грешните посоки и да предлагаме решения - пояснява Петър Торньов, който е учил във Виена и на даден етап от нашия разговор дава пример именно от виенската столица за тази децентрализация на управлението на градския облик, която стои в основата на предложението на Група Град да се променят функциите на главния архитект на София.

Според тях тази позиция трябва да е предимно административна, с по-слаб политически оттенък, докато в момента властта, която му е дадена, му позволява освен административните решения, да твори визии за града и при това да е последната инстанция, която да решава какво да се случи.
Идеята на Група Град е да се трансформира ролята на главния архитект, което неминуемо, според тях, ще доведе до (абсолютно необходима) реформа в направление "Архитектура и градоустройство", тъй като в момента политики за градско развитие липсват. Убедени са, че създаването на една група, която да се занимава с (дългсрочната) визия за града, основана на предварителни проучвания и факти (без каквито, смятат те, се взимат много от решенията за големите проекти сега, давайки за пример кръговото движение на Лъвов мост) ще спомогне за прекратяване на "нещата, които сега се случва на парче, всяко само за себе си". Категорични са, че от тяхната "група" никой не се е кандидатирал за поста на главен архитект: Събираме се всяка сряда и знаем кой какво прави, разбира се, всеки е свободен да взима решения за себе си, но към този момент сред нас няма кандидатура.

Експертното мнение и визионерството, както и гражданското участие и прозрачността - това липсва при взимането на важните решения, смятат те. И са подкрепени от над 50 организации, обединени в инициативен комитет.

Всички мислим еднакво - че са необходими реформи - и в уличното пространство, и в цялостната структура на града. Тези организации покриват много широк спектър - не са само архитектурни и урбанистични, сред тях има такива, свързани с екологията, с велокултурата - и всички сме загрижени за бъдещето на нашия град - допълва Ивайло Петков. Този инициативен комитет (до)разработва идеята, лансирана още миналата година от Група Град за преструктуриране на НАК и я изпраща до кмета на София и до председателя на СОС с надеждата идеите им да бъдат взети под внимание.

Чуйте целия разговор - става дума за това, с което ще трябва да се "справи" новия главен архитект на София, какви са пътищата пред него (според нашите гости) и доколко смелостта и независимостта са възможни на този пост; говорим и за спецификата на София и за сложната координация на всички нива, както и за системата на управление във Виена. И на финала - за мечтите - ако можеха да направят едно нещо за София - какво би било?! Петър Торньов би се захванал със "зелените клинове" и връзката с Витоша, а Ивайло Петков би заложил на "ясното структуриране на града".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.