Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Алексов: Твърденията за излишък от лекари в определени райони са пресилени

Снимка: БГНЕС

Броят на общопрактикуващите лекари по региони, заложен в проекта на Националната здравна карта, се разминава с реалния. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ секретарят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари Румен Алексов, който е и председател на сдружението в Кюстендил:

В област Кюстендил работят, към ден днешен, общо 88 общопрактикуващи лекари, а в това разпределение, което беше показано в тази Национална здравна карта, броят им е завишен с близо 30 души. Направих справка и с други области, с колегите, които живеят и работят там, и на доста места се оказа, че има едно голямо разминаване в броя. Направих собствена справка, като отворих данните на НСИ към 31 декември 2014 г. Там броят на общопрактикуващите лекари, които имат договори с РЗОК е изключително точен и за съжаление доста се разминава с броя лекари, посочени в Национална здравна карта.

От Сдружението са обърнали внимание на останалите участници в „Партньорство за здраве“. Според експерта, твърденията за излишък от лекари в определени райони са „пресилени“ на фона на общия недостиг на кадри и даде примери: 

В броя общопрактикуващи лекари, които са посочени от информацията в тази Национална здравна карта са посочили, че има над 1 300 общопрактикуващи лекари за град София, а реално техният брой е близо 900. В област Благоевград Национална здравна карта е посочила, че работят 87 общопрактикуващи лекари, а НСИ посочва 200 души.

В страната има и области с драстичен недостиг на общопрактикуващи лекари предимно поради демографски условия.

Доктор Алексов изключи административно преразпределение на личните лекари, защото изборът им е свободен.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44