Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама българи се заселват в Столипиново, за да правят документални клипове

Снимка: БГНЕС


Младите пловдивчани  Борис Бъндев и Росен Чепилски, които някои биха определили като "етнически българи от добри семейства", по собствено желание се заселват в Столипиново. Те ще живеят в най-големия ромски квартал, определян и като най-голямото ромско гето в България, в продължение на една година. Решението взимат по Коледа и от началото на 2016 година вече споделят апартамент в един от високите блокове в Столипиново без асансьор.

За предаването „Хоризонт до обед“ Бъндев спомена, че до решението са стигнали заради  желанието си да променят околната среда около себе си.  

Проектът им е озаглавен "356". В продължение на 356 дни  те ще правят клипове за живота в квартала, и ежедневно ще публикуват в Youtube. В стремежа си да запазят автентичността на средата, двамата са изключили дните с големите ромски празници, когато в квартала се появяват много медии. 

Медиите, които "кацат", за да отразяват събития в ромските махали променят оптиката към реалния живот там, смятат те.

Въпреки че, Росен учи кино, а Борис е обикалял света, има опит като журналист в списание Vice, и  се интересува от страшно много неща, инициативата им  "Живот в Столипиново" не е свързана с желание за ексцентризъм или себепоказване. 

Филмовите клипчета ще бъдат създавани от ромските младежи, а Борис и Росен само ще помагат  за да могат ромските хлапета да следват собствения си поглед към реалността.

 Най-шокиращо според двамата не са различията, а приликите между живота в Столипиново и този извън махалата. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44