Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дудов: Всички лекарства за онкоболните на химиотерапия са осигурени от НЗОК

В момента всички лекарства за онкоболните на химиотерапия са осигурени от Здравната каса, съобщи в предаването “Преди всички“ националният консултант професор Асен Дудов. След последните законодателни промени част от медикаментите за онкоболни отпаднаха от списъка, който се заплаща от НЗОК и се наложиха допълнителни мерки, за да се набавят необходимите лекарства.


От около седмица са върнати тези няколко лекарства и отново Касата ги реимбурсира. Надявам се да не се получават за напред подобни луфтове, допълни професор Дудов и подчерта:

Надявам се да можем да осигурим на пациентите най-съвременното лечение.

Професор Дудов допълни, че към настоящия момент няма пациенти, които да не могат да си получат лекарствата по финансови причини:

Лекарствата са осигурени. Единствено имаше два продукта, за които все още нямам информация – те са в областта на онкохематологията и не знам дали там е намерен някакъв компенсаторен механизъм. Останалите няколко продукта се реимбурсират.

36 825 българи са били диагностицирани с рак през 2013 година, като над 53% от заболелите са мъже. Данните са от последния обобщен доклад от Националния раков регистър и бяха изнесени по повод Световния ден на рака 4-ти февруари.
Малко над 18 000 са починалите от тази диагноза пред същата година. Тенденцията е броят на заболелите да се покачва всяка година, а смъртността, макар и с минимален процент, да намалява.

Подробности чуйте в интервюто в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44