Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Международният ден за безопасен интернет

| обновено на 09.02.16 в 09:42

По повод днешния Международен ден за безопасен интернет Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет, каза в "Преди всички", че според проучванията децата са в интернет от все по-ранна възраст с мобилно компютърно устройство и родителите и учителите са тези, които трябва да им обяснят, че интернет всъщност е съвсем реален свят:

И най-бедните семейства осигуряват на своите деца компютърни устройства. Родителите осъзнават, че за развиването на дигитални умения у децата информационните технологии в днешно време са изключително важни и ценни за по-нататъшното им развитие. Това, което на децата им липсва е именно житейският опит, който родителите и учителите могат да дадат, а именно, че интернет фактически е това, което потребителите правят в него, съдържанието там в много случаи е неточно, понякога е направо фалшиво и подвеждащо. На децата трябва да им се обясни, че това е реален свят с реални хора и там също има злонамерени хора, да проверяват всяка информация, да се съмняват във всеки нов контакт, който се появи - дали е действително този, за който се представя. На това ние учим децата през т.нар. "програма "Кибер скаут", с която през 2015-а година направихме обучение в пет области в страната, а сега предстои да минем през още шест области. Това са деца от 5-и – 6-и клас, които обучаваме как да бъдат помощници и съветници на свои връстници, така че при инцидент или проблем в интернет детето да знае към кого да се обърне за съвет и помощ.

В Плевен Международният ден за безопасен интернет ще бъде отбелязан с представяне на проект, насочен към родители и деца. Целта му е да бъдат предпазени подрастващите от посещения на сайтове с нецензурно съдържание и от опасни контакти, поясниха организаторите. Проектът обединява усилията на партньори от седем европейски държави, а у нас той се реализира от плевенското сдружение "Учебна работилница Европа". Пенка Спасова от сдружението обясни, че в рамките на проекта ще бъде създаден форум за родители:

Как да разговаряме с децата си? Какво представлява секстингът? Какви са опасностите? Как можем да предпазим децата? Имаме ли защитни филтри на компютъра вкъщи? Можем ли да проследяваме къде влиза нашето дете? С кого има контакт? Колко пъти на ден? Каква информация получава? Откъде я получава?

Интервюто с Георги Апостолов може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44