Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синан Мухамед: Сирийската криза няма да се реши без представители на Западен Кюрдистан

Синан Мухамед
Снимка: Николай Кръстев

С викове "Да живее Кюрдистан", "Рожави" и "Апо" в присъствието на представителя на Западен Кюрдистан за Европа и Америка Синан Мухамед в Москва бе открито представителство на Рожавия – населения с кюрди регион в Северна Сирия. Въпреки че представителството няма да има правомощията на посолство, а ще функционира като неправителствена организация, появата му се смята за симптоматична. 

Сирийските кюрди се чувстват пренебрегнати заради изолирането им от започналите в Женева вътрешносирийски преговори, затова търсят възможности да представят своята позиция по конфликта в Сирия и борбата им срещу терористичната групировка ИДИЛ. Кюрдите в Сирия съставляват 10% от населението на страната. Подобни представителства има вече в няколко западноевропейски държави и откриването на представителство на Западен Кюрдистан в Москва е съвсем закономерно, каза Синан Мухамед.

При откриването на представителството тя разгледа проблемите на сирийските кюрди в контекста на случващото се в Югоизточна Турция, където компактното кюрдско население през последните седмици е подложено на въоръжен натиск от страна на централните власти и правителствените части на Анкара.

Мухамед акцентира върху променящата се международна обстановка по решаването на Кюрдския въпрос, поставен от големите държави несправедливо встрани от дневния ред, без да бъде решен, както е било договорено след края на Първата световна война – кюрдите да имат своя собствена държава.

Всеки опит сирийската криза да се реши без участието на политическите представители на Западен Кюрдистан е обречен на провал, твърди Синан Мухамед:

И затова, ако световните фактори искат да решат сирийската криза, е необходимо по този път да бъдат привлечени ръководството  на Западен Кюрдистан и на народното събрание на демократична Сирия. Всички трябва заедно да седнем на масата на преговорите в Женева.

Още по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44