Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Салчев: Хубавото в дебата за здравеопазването е осмисляне на добрите предложения, които ще се родят

Независимо дали ще е успешен вотът, или не, той ще покаже някои от гледните точки на хората, които не са съгласни с мнението на ръководството и мнението на министър Москов.

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“  професор Петко Салчев, бивш заместник-министър на здравеопазването и текущ директор на дирекция "Класификационни системи, стандарти и иновации" в Националния център по обществено здраве и анализи по повод предстоящия дебат върху внесения вот на недоверие:

По-хубавата част от дебата ще бъде т.нар. добри предложения след това да бъдат осмислени и приети от ръководството на Министерството на здравеопазването.

Все още е рано да се каже до колко ефективна ще е националната здравна карта, коментира още още проф. Салчев:

Дали е добре съставена и дали отговаря на всичките изисквания, смятам,че ще се види след като бъде приета, но тя все още е в проект и може да бъде доработвана и променяна. Но и препоръките на световните експерти са, че е необходимо да има административен документ, който да въздейства върху системата и да не позволява харченето на обществения ресурс. Смятам, че Министерството на здравеопазването в следващия период ще предложи и съответните стъпки за решаването на проблемите, които картата поставя.проф. Петко Салчев

Бившият заместник-министър на здравеопазването допълни, че още при създаването на първата здравна карта през 2000 г.,  много от експертите са пояснили, че тя не трябва да бъде описателен документ, а  документ, чрез който да може да се въздейства върху системата на здравеопазването:


Сегашното ръководство предложи на депутатите и те приеха тя да стане такъв документ, който да позволи на министерството да планира и да въздейства върху цялата система. За момента картата само описваше, но не предлагаше възможности за решение, а в момента тя описва и предлага, че не може да се влагат ресурси в определени области, без да се помисли за останалите области.

По повод планираното разделение на основен и допълнителен пакет на здравното осигуряване, професор Савчев подчерта, че е необходимо много внимателно преосмисляне на всяка стъпка при разглеждането на пакета, особено когато се говори за допълнителен такъв, защото той е същностният елемент на допълнителното осигуряване, а не на задължителното.

Донякъде това разделяне е все още механично, а не да се постигнат елементите на реформата – да се прехвърли част от дейностите, които са заложени към допълнителното доброволно осигуряване, допълни още той.

Подробности чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44