Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 143-тата годишнина от гибелта на Апостола на свободата

| обновено на 18.02.16 в 17:54
Паметникът на Васил Левски във Велико Търново
Снимка: Катя Чорова

143-тата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана в цялата страна, включително и в родния му град Карлово с възпоменателна церемония на едноименния площад тази вечер.

Във Велико Търново ще се състои общоградско поклонение пред паметника на Апостола на свободата. Възпоменанието ще започне с детска литературно-музикална композиция "Апостоле, днес славим твоето име!". Слово ще произнесе историкът професор Петко Петков, преподавател във Великотърновския университет, а митрополит Григорий ще отслужи заупокойна молитва.

С военен ритуал пред паметника на Апостола на българската свобода ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност. Във Велико Търново през деня за безплатни посещения ще бъдат отворени музеят “Възpaждaнe и Учpeдитeлнo cъбpaниe” и  мyзeят “Зaтвop”, в чиито експозиции е представено делото на Дякона.


В Смолян годишнината ще бъде отбелязана с митинг и тържествена заря. Факелно шествие от три лъча ще се събере до паметника на Апостола в двора на Природо-матемарическата гимназия "Васил Левски". Първият лъч ще тръгне от храма "Свети Висарион Смолянски", вторият – от читалище "Балкански просветител" и третият – от храма "Свети Тодор Стратилат" в квартал "Райково".

В двора на гимназията в Смолян ще се проведе митинг, с военни почести ще бъдат поднесени венци пред паметника на Васил Левски, а след това ще има заря в памет на Дякона. Обединеният детски комплекс съвместно с Клуба на учителите-ветерани ще представят спектакъла "Левски в Родопите" в Зала 2 на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов".

Музикално-поетичен спектакъл за делото на Васил Левски представиха ученици от трети клас на Средното общообразователно училище "Отец Паисий“ в Смолян пред деца от две детски градини. На тържеството, посветено на 143-годишнина от гибелта на Васил Левски, третокласниците със стихове и възрожденски песни представиха делото на Апостола на свободата. Ето с какво свързват децата името на Васил Левски:

Левски за мен е герой, роден в град Карлово. Той е един от най-великите герои на България.

Знам, че неговата майка е била Гина. За мен Левски е прекрасен човек, защото без неговата помощ сега можехме да сме още под робство - казаха децата.

В София Националният фронт за спасение на България организира шествие вечерта от паметника на Левски.

В Ловеч, по повод 143 -тата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, на 19 февруари, местната патриотична организация „Ловчанци“ организира национално факелно шествие до паметника на Левски в Ловеч. Гражданското сдружение е осигурило собствена охрана от доброволци и на събитието, посветено на Апостола, няма да се допускат политически изяви.

За първи път Регионалният исторически музей в Плевен показва от своя фонд в столицата Устава и печата на БРЦК. Експонатите са включени в изложбата  “Безсмъртието на българския дух“, която се открива днес в Народното събрание и е под патронажа на Председателя Цецка Цачева.

Над 260 хиляди експоната притежава Историческият музей. Сред тях едни от най-ценните са свързани с делото на Васил Левски, основал първия местен комитет на БРЦК в Плевен през май 1869 година. Особен интерес представлява и историята на един от най-видните плевенчани, съидейник и деен съратник на Васил Левски при изграждането на Вътрешната революционна организация Данаил Попов, чийто портрет може да се види на изложбата.

В звуковия файл може да чуете репортажите на Латинка Светозарова и Пламен Христов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44