Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В защита на предмета Психология в училище

11-годишно дете стана жертва на телефонни измамници в Русе. Фрапиращият случай е от вторник следобед. Досега телефонните измамници атакуваха главно възрастни пенсионери. Сега обаче са избрали нов подход – насочват се към деца. Детето е получило обаждане по телефона по схемата за пострадал близък. Измамниците са му казали, че е пострадала майка му и трябват спешно пари за лечението й. Детето предало на непознат мъж всички пари, които намерило – малко над 200 лв., заедно със златни накити и сребърни бижута. Едва вечерта станало ясно, че е жертва на измама. Нанесената щета е на обща стойност над 2000 лв. Случаят се разследва.

Най-напред човек трябва де се основава първо на себе си като родители. Децата, буквално от 1-2-годишна възраст да започнем да им формираме социални, емоционални умения, самоконтрол, а като станат малко по-големи – самокритичност, себепознание… като станат още по-големи – екипността. Това се прави както се учиш да караш велосипед, каза в „Хоризонт до обед“ Панайот Рандев от секция „Позитивна психология“ на Дружеството на психолозите, коментирайки случая.

Според него тук липсва ролята на училището. Той припомни, че вече няма да се изучава предметът Психология в училищата:

Това са някакви такива абсурди, които показват или липса на експертност, или някаква наглост от лобистки тип, защото има и трето обяснение, което е много обидно, че някой съзнателно иска да изпростеят нашите деца. Ако имаме прости деца, които не могат да се самоуправляват, може по страшно лесен начин политици, бизнесмени, реклами, медии, да ги правят на каквото си искат. Ако съм на себе си, т.е. имам самоконтрол, самокритичност, социални умения, не могат да ме излъжат лесно. Все пак не ми се иска да го вярвам, че държавата съзнателно прави това, защото това вече ще е извратено и си е престъпление, по-скоро е въпрос на криворазбран лобизъм.

Рандев изрази надежда, че всички психолози, специалисти от сродни специалности, преподаватели, родители, както и всички, които са съпричастни и искат да подпомогнат каузата за позитивна промяна и по-конкретно запазването на учебния предмет Психология в училище, да поставят подписа си към интернет петицията.

В звуковия файл може да чуете репортаж на Ася Пенчева от Русе и интервю на Савелина Савова с Панайот Рандев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44