Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетната комисия дебатира за финансовото оздравяване на закъсали общини

| обновено на 18.02.16 в 18:35
Снимка: БГНЕС

Да се закриват общи общини, които имат приходи само от държавните трансфери. Тази възможност бе анонсирана от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. По време на дебата за финансовото оздравяване на закъсали общини, разписано в проектозакона за публичните финанси, Стоянова настоя да се направи преглед коя община отговаря на критериите да бъде такава и тези, които не ги покриват, да бъдат обединени с други общини.
 

Между 20 и 30 общини са в изключително тежко финансово състояние, съобщи Емил Савов от Сдружението на общините. А повече от половината общини в България зависят изцяло от държавата:

При 170 общини от 265 трансферите от държавата представляват между 85 и 90 процента от целия бюджет.

Менда Стоянова от ГЕРБ заяви:

Каква финансова програма за оздравяване може да има една малка община, в която 95% от бюджета ѝ са държавно делегирани дейности, които не могат да бъдат намалявани, или приходите от тях да бъдат източник за погасяване на някакви задължения, които са натрупали.

Бюджетната комисия обсъди възможността закъсалите общини да получават безлихвени държавни заеми, с които да реализират оздравителен план. Румен Гечев от "БСП лява България" коментира:

То тогава всеки кмет ще си направи сметката, дали не може да се добере до безлихвен заем, за да си намали средната цена на кредитите. Всеки разумен човек ще го направи. Ще стимулираме общините, които не си гледат работата, уж са изпаднали, някои обективно, други субективно, във финансови проблеми, и ще имат достъп до този безлихвен заем.

Заместник-министърът Кирил Ананиев подчерта, че безлихвеният заем не е задължителен:

Оздравителният план в първия му оригинален вариант, това си е оздравителен план на Общината, която трябва да създаде необходимите условия, за да излезе от тази ситуация. Никъде не е казано, че е задължително Общината трябва да получи временен безлихвен заем.

Ананиев допълни, че през годините много пъти се е обсъждал вариантът за фалит на общини и сливането им с други, но засега не се е намерило правителство, което да пристъпи към реализацията на подобна идея.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44