Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синан Мохамед:

Сирийските кюрди призовават за натиск върху Турция да спре обстрела по отрядите им в Северна Сирия

Снимка: Николай Кръстев


Кюрдите воюват сами в Сирия против терористичната групировка „Ислямска държава“. Не приемаме действията на Турция по границата и със Сирия и настояваме международната общност да окаже натиск върху Анкара да спре артелерийските обстрелвания на позицийте на въоръжените кюрдски части в страната.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ представителят на Западен Кюрдистан за Европа и Америка Синан Мухамед.

Още от самата поява на демократическото самоуправление в Западен Кюрдистан в Сирия имаше много атаки срещу нас.Тези нападения станаха във всички региони, където живеят кюрди в Сирия. Те бяха извършени от страна на „Ислямска държава“ и „Джабхат ан нусра“.Нашата война е първо против тероризма.В дадения момент ние, като демократически сили в Сирия, работим в единен блок и подкрепяме революционните ни сили и техните действия. Нашите части освобождават много територии, които се намираха доскоро под контрола на „Ислямска държава“. Действията ни са фокусирани върху региона Африн, които е под контрола на „Джебхат ан нусра“, за която се знае, че директно е свързана с Ал Кайда в Сирия.

Явно на Турция не ѝ хареса, че сирийските кюрди освободиха толкова много райони, които бяха под контрола не терористичните формирования и сега се връщаме на земята ни. В момента Турция напада директно територията на Сирия и общностите и народите, които живеят там, като араби, християни,асирийци и други.Тези обстрели са насочени към всички тези общности, не само към кюрдското население. Масираното обстрелване на села в района на Африн в северна Сирия говори за политика на Анкара - че е претърпяла крах. Тя прави всичко това от безсилие. 

Демократическото самоуправление в Западен Кюрдистан ще търси помощ от САЩ и Русия за оказване на натиск върху Турция да прекрати огъня, заяви Синан Мухамед:

Ние не воюваме сами. Правим го в коалиция със САЩ в тази част на Сирия.  Работим и с Русия, която нанася въздушни удари върху територията под контрола на Джебхат ан нусра. Действията на Русия ни помагат много в посока на освобождаването на тези райони. Ние оценяваме като положителна всяка помощ против радикалните групировки в тази част на Сирия.Искаме международните сили да продължават да оказват натиск върху Турция, за да прекрати обстрела на формированията на силите, които се борят против терористите в северна Сирия. Виждате че съвета за сигурност на ООН прие решение за прекратяване на тези обстрели от страна на Турция и се надяваме тя да се вслуша в гласа на международната общност. Не искаме въоръжено военно нахлуване или помощ. Нашите местни сили са достатъчни за освобождението на тези територии. В нашите въоръжени формирования влизат нови и нови арабски сили. Единствената помощ, от която се нуждаем, е да бъдат прекратени атаките срещу нашите формирования. 

Международната общност не допусна сирийските кюрди на междусирийските преговори в Женева и това показва, че не се иска искреното решаване на сирийските проблеми, коментира представителят на Западен Кюрдистан за Европа и Америка:

На всички е ясно, че без кюрдите не могат да се решат сирийските проблеми. В този момент кюрдите създадоха нова политическа система в границите на Сирия, а в тези райони не живеят само кюрди а и още много други общности и народи. В този модел са представени всички - от политическите структури, до въоръжените формирования на тези народи и общности.В ръцете на Демократическото самоуправление в Рожава се намира 18 % от населението на Сирия. Как може да бъдат отричани правата на тези хора и да не ги допускате на преговорите

Според Мухамед моментът не е подходящ за провеждането на референдум в Ирак за съдбата на южен Кюрдистан, но уточни, че не може да се намесва в чуждите дела. Само ако има външен натиск може да има предвижване в тази посока спиране на огъня в Сирия, категорична е тя.

Саудитска арабия и нейните партньори отдавна са част от ставащото в Сирия, защото те помагат на радикалните терористични групировки в страната. Те искат да се намесят не толкова, защото желаят да воюват срещу Башар Асад, а против кюрдите, защото те са носителите на демократична система в района на Средния и Близкия изток, а това не им харесва.Намесата им в Сирия може да доведе до по-сериозен и усложнен вид.Нещата в Сирия могат да се решат единствено с помощта на местните народи и общности, който живеят в границите на страната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44