Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ф. Уджа: Кюрдите в Турция искат право на самоопределение и вътрешна автономия

Въпросът може да се реши само с демократични средства

Феликнас Уджа
Снимка: Николай Кръстев

Напрежението, на което сме свидетели в Югоизточна Турция е от отдавна.  Анкара игнорира съществуването на кюрдския народ, който живее от векове по тези места.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ Фелекнас Уджа - депутат от прокюрдската партия ХДП в Турция. Уджа посети Москва за откриването на представителство на кюрдския регион в Сирия - Западен Кюрдистан: 

След като през 2012 година лидерът на кюрдите Абдулах Йоджалан призова към едностранно прекратяване на бойните действия започнаха преговори с турската държава и се стигна до подписването на споразумение от 10 точки. Малко след това изведнъж президентът Ердоган каза, че не признава постигнатите договорености и замрази започналия мирен процес. Стигна се дори до прилагането на репресивни действия - палежи на офиси на партията, провокации и различни форми на държавен терор. Атентатът от 9 юни 2015  стана повод за арести на различни политически деятели от партията. В районите, където живеят кюрди повече от половин година след случилото се беше въведен комендантски час и военно положение.

Кюрдският въпрос в Турция може да бъде решен само с демократични средства, а не със силови методи, категорична е Уджа.

ХДП не иска военно решение. Кюрдският народ не веднъж обявяваше примирие. Партията ПКК винаги е искала да се работи с политиците, за да се реши въпросът с  правата на кюрдите. Дори след началото на преговорите за кюрдския въпрос в партията смятаха, че ще настъпи момент за пълното разоръжаване.

Турската конституция трябва да се промени, защото тя говори че на територията на страната има един  народ, едно знаме и един език и не признава никой друг освен мнозинството. В Турция има и кюрди, алавити, християни, араби, езиди и роми. Това е страна, съставена от многобройни народи.  Политическата ни цел е всяка от националностите да има равни права и възможности. Кюрдите в рамките на Турция искат да получат правото на самоопределение и вътрешна автономия. Ние не искаме разчленяването на Турция. Искаме решение на въпроса, подобно на това в Германия,  където има 16 федерални провинции или както и в Русия - с федерални региони. Хората трябва да решат този въпрос - как да се самоуправляват дали като вътрешна автономия или регион. Кюрдският въпрос никога няма да се реши с война и репресии.

ХДП не може да се меси в решаването на вътрешни въпроси, коментираУджа по повод изказването на лидера на иракските кюрди Барзани заяви, че трябва да се бъде организиран референдум за отделянето им от Ирак и създаването на независима кюрдска държава.

Откриването на представителството на Рожава в Русия е послание от страната на Русия към международната общност,  коментира още Уджа:

Откриването на представителството е голям отговор на всички терористични сили като „Джебхат ан Нусра“ и ИДИЛ, които воюват срещу кюрдите в Сирия.  Рожава заслужава това представителство, което бе открито в Москва, защото така се признава тяхната съпротива срещу терористите в сирийския конфликт.

Европа трябва да бъде внимателна в решаването на Кюрдския въпрос, за да не повтори грешката, направена преди век.  Отговорността ѝ сега е много сериозна, защото именно тя инициира разделението на кюрдите и днес трябва да се извини на пострадалите от тази нейна политика от миналото. Овен извинения, тя трябва да играе и много активна роля, за  да помогне на кюрдите да получат правата си, завърши Уджа.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44