Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Широв: На руската икономика не стигат инвестиции, тя губи доходи и намалява развитието си

Снимка: Николай Кръстев

Мисля, че достигнахме предела на обезценката на рублата към долара и европейската валута. Не виждам катастрофален сценарий на развитие. Ако продължи плавното развитие на процесите, не виждам нищо обезпокоително и мисля, че нивата, които ще достигне през тази година рублата спрямо долара и еврото ще бъдат около 82, респективно 85. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Александър Широв, зам.-директор на Лабораторията за анализи и прогнози към Института за народностопански прогнози на Руската академия на науките. Според него в близките години цената на рублата ще остане зависима от цената на петрола на световните пазари:

Мисля, че ще спре тенденцията да пада и цената на нефта ще се започне да се повишава и няма да е на тези нива, на които сега я наблюдаваме - около 30-35 долара за барел. Това ще повлияе върху стабилизирането на курса на рублата спрямо долара и тя ще се засили в диапазона между 70-80 рубли за един американски долар през тази година.

Смятам, че след постигането на нивата от 85 рубли за 1 долар Централната банка на Русия ще се включи в защитата ѝ, защото ефектът върху другите сектори на руската икономика ще бъде много съществен. 

Русия все още не се намира на позиции, които да насочват, че икономиката ѝ се движи от развитие към забавяне, заяви Широв, според когото са необходими мерки в сферата на бюджетната и финансовата област. 

Русия е заинтересована от вноса на чуждестранна техника, имаме интерес да расте като цяло пропорцията на активите ни на международните пазари и затова на Москва ще ѝ трябва по-стабилен курс. Трябва курсът на рублата да се стабилизира, защото Русия не може да си позволи да живее дълго време с такъв нестабилен курс. Ще ви дам следния пример, ако преди 2 години БВП на Русия превишаваше 2 трилиона американски долара, то в края на 2015 той се е понижил на нивото на 1 трилион, което означава, че Русия е изгубила 1 трилион долара в световната икономика, което наистина е много сериозна сума.

Експертът коментира, че не западните санкции заради Крим имат основното влияние върху развитието на руската икономика:

Санкциите сега не са значим макроикономически фактор и те не влияят върху динамиката на икономическите процеси. Обаче на руската икономика не стигат инвестиции и тя губи доходи. В резултат на това виждаме, че икономиката в началото стагнира, а сега - намалява развитието си. Така че това според мен е основният проблем, а санкциите са допълнителният фон на цялата картина.

В последно време Русия засилва икономическите си връзки с Иран, Индия и Китай. Широв коментира:

Безусловно Китай има много голяма икономика, Индия има сериозна перспектива на развитие, но ако връзките с ЕС бъдат възстановени, то ефектът от тези евроазийски проекти и отношения ще се промени положително за всички в Европа, Русия и Китай. Китай не може да замени Европа в икономически план за Русия. Китай може да помогне на Русия да преживее тази ситуация, като се реализират различни проекти обаче, от гледна точка на развитието на руската икономика и свързаният с това достъп до технологиите и повишаването на ефективността ѝ, на Москва ще й трябва да се кооперира с Европа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44