Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опасност за населението от пожара в защитената местност Калимок-Бръшлен край Тутракан

| обновено на 23.02.16 в 13:05
Снимка: Радио ВИДИН Архив

Възобновил се е пожарът в защитената местност Калимок-Бръшлен край Тутракан, но няма опасност за населението. Небрежност е вероятната причина за запалването му. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ Нихат Ибазер – кмет на село Нова черна:

Пожарът сутринта беше изгаснал сам заради росата. След 10 часа обаче пак започна да гори на едно място. Лично шефът на пожарната в Тутракан дойде да провери на място. За съжаление обаче, не може да се влезе с автомобил. Теренът не позволява, неравен е. Невъзможно е, освен с въздушна техника. Пожарът не отива никъде, защото той е ограничен в самата защитена местност. Това са канали с вода около нея. Най-близката къща до защитената местност е на 1200-1300 метра. Няма опасност от пожар за населението. Той е обграден от канали с вода.

Възникналият в понеделник следобед пожар край Тутракан е засегнал десетина декара растителност в защитената местност Калимок-Бръшлен.

Горели са сухи треви и тръстика в труднодостъпна местност по поречието на Дунав, която е създадена, за да се запази една от малкото останали дунавски влажни зони, известна със своето уникално биологично разнообразие в национален и европейски мащаб.

Това е вторият пожар в защитената територия през последния месец. Огънят е тръгнал от тлеещо огнище и се е разраснал от вятъра, поясни за "Хоризонт" заместник-кметът на Тутракан Петя Василева

Изгорели са големи площи със суха растителност - не са засегнати горски масиви, няма данни за мъртви животни и птици. Категорично няма опасност за близките села Нова Черна и Старо село, които се намират на няколко километра от пожара. Огънят е потушен, но районът се охранява от Пожарната с цел да се предотвратят евентуални нови запалвания. 

Най-вероятно пожарът е в резултат на човешка небрежност, като има подозрения и за умишлен палеж. Подобни инциденти са често срещани в защитената местност Калимок-Бръшлен. Според местната власт основният проблем за бърза реакция в подобни случаи е липсата на достъп до местността. В блатото няма пътища, влиза се по тесен мост, по който не може да мине пожарна. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44