Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Спирова: Камерън създаде много успешна психологическа проекция, в която и емигрантите, и ЕС бяха виновни

Емил А.Георгиев: Споразумението ЕС-Великобритания е всъщност сделка, в която има много лицемерие

Снимка: sbj-bg.eu


Лидерите на четирите основни политически групи в Европейския парламент (ЕП) приветстваха споразумението между Европейския съюз (ЕС) и Великобритания. Според тях то представлява едно справедливо предложение към британците да останат в ЕС. Някои подчертаха също, че това е окончателен вот за оставане или излизане, а не просто още една фаза на преговорите. По време на пленарния дебат с председателя на Съвета Доналд Туск и на Комисията Жан-Клод Юнкер множество евродепутати от Великобритания изразиха своите аргументи "за" или "против" членството в ЕС.

За предаването "Хоризонт до обед" журналистът Мария Спирова, една от основателките на Движението на европейските мигранти, създадено в Оксфорд, коментира:

Сделката, на която сме свидетели в момента, е резултат от това, че и двете страни по тази сделка не бяха в оптимална форма да бъдат рационални по време на постигането ѝ.

Мария Спирова живее и работивъв Великобритания. Познаваме я като ярко перо - била е журналист в България, а преди година и малко отнесе една голяма награда на Евронюз за свои коментар върху българските дела. 

Спирова отчете, че в последните години Великобритания е преживяла много сътресения на една изключително архаична, но страшно здрава система.

До Brexit се стигна, защото една вътрешнополитическа кампания, каквато беше кампанията за оцеляването и преизбирането на Камерън, зависеше от това той да създаде чувството, че каквито и проблеми да има британското общество, те не произлизат от самото него. Той създаде много успешна психологическа проекция, в която и емигрантите, и ЕС бяха виновни.

Формулата на референдума ще бъде "да" или "не" на оставането на Великобритания в ЕС, уточни Спирова.

Последните изяви на Камерън в парламента говорят за много сериозно усещане за настъпваща паника, в която той, мисля, си дава сметка, че отпуши духа от бутилката. Срещу него има съпротива в собствената му партия. Сегашният кмет на Лондон и най-очевиден претендент за поста на следващ министър-председател е ярък евроскептик.

Емил А.Георгиев в студиото на Хоризонт до обед с Ирина Недева

Никой не знае какво би се случило, ако Великобритания напусне ЕС, коментира Мария Спирова. Бизнесът в страната заема проевропейски позиции, но това не е променило позициите хората. Според нея ограничението върху достъпа до социални помощи няма да се отрази драстично на диаспората ни във Великобритания. Много хора обаче се замислят да се преместят в проевропейска Шотландия.

Интензивен в Брюксел и Лондон, почти отсъстващ на политическо ниво тук - дебатът по споразумението ЕС-Великобритания и новоизкованата дума Брекзит - от Британия и exit, изход -  може да бъде видян и през погледа на Емил Георгиев от ДЕОС коментира, че "сделката" не е била достатъчно обсъдена в България, защото у нас на eвропейското измерение продължава да се гледа като на външна политика, защото ние сме част от едно голямо семейство. 

ЕС безспорно се нуждае от реформи и изменения, убеден е Георгиев. Но не и от дезинтеграция. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44