Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска система за умни домове взе голямата награда на телеком форума в Барселона

Българската система за умни домове She взе голямата награда на Световния телеком форум в Барселона. Димитър Димитров, основател на стартъп компанията, обясни, че She е била представена в демонстрационен камион на мобилното шоу. 


Стартиращата фирма участва с демонстрационен камион на мобилното шоу в Барселона. Създаденият от нея контролер She позволява да управляваме и наблюдаваме дома си през своя смартфон.

Акцентът на събитието е начинът, по който мобилните технологии променят нашите домове, автомобили, здравеопазването, разплащанията и други сфери от живота ни. 

В своя демонстрационен камион българската компания е представило на посетителите на конгреса възможностите за мобилно управление на дома и домашните електроуреди посредством нейния интелигентен контролер She. Системата на практика обединява устройство за мониторинг на физическите показатели в дома, 3G/Wi-Fi рутер и контролер за отдалечено управление на осветлението, отоплителните уреди, телевизорите и аудио системите, кафемашината, пералната машина, дори щорите и гаражните врати. She има собствена SIM карта за пренос на данни, както и мобилно приложение, чрез което можем да наблюдаваме и управляваме дома си от всяка точка на света.

Създадохме She като завършено решение за интелигентен дом, което обхваща всички негови аспекти. То не само предоставя комфорт на обитателите му, а също така им спестява средства, грижи се за тяхното здраве и за сигурността на жилището. She се обучава бързо и с времето се съобразява все по-добре със специфичните навици на своя собственик. Това е достъпен лукс, защото с времето решението се изплаща многократно, спестявайки електроенергия и време на притежателите си - обяснява Димитър Димитров, 
Посредством вградените си сензори за светлина, температура, влажност и чистота на въздуха She проследява различни важни за здравето показатели в дома и може да изпрати съобщение на обитателите му, ако бъдат превишени дадени параметри. Освен това системата контролира както физическия достъп до жилището, така и сигурността на всички свързани с нея крайни устройства. По този начин тя отговаря на едно от най-големите притеснения, свързани с навлизането на Internet of Things технологиите - това за тяхната сигурност.
След анализ българският екип е установил, че може да се конкурира с най-големите технологични лидери в областта, заяви Димитров. 

Завършеното решение за интелигентен дом обхваща всички негови аспекти, обучава се бързо и се съобразява със специфичните навици на своя собственик.

Eкипът e водил преговори с редица международни оператори за предлагането на своята система в техните търговски мрежи.

She е част от бързо развиващия се нов ИТ подсегмент, наречен Internet of Things (Интернет на нещата, IoT) това е тема, по която сме говорили в Хоризонт до обед. Става дума за добавянето на интелигентност и свързаност към все повече предмети от заобикалящия ни свят. Различни прогнози сочат, че през следващите няколко години броят на свързаните устройства многократно ще надвиши този на хората - абонати на мобилни мрежи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44