Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Найденов: Воденето на младежите на отчет в армията не означава задължително обучение

Ангел Найденов
Снимка: БГНЕС

Изграждането на защитното съоръжение по границата се случва с незадоволителни темпове и на висока цена, това мнение изказа в ефира на „Хоризонт“ бившият министър на отбраната Ангел Найденов и настоящ депутат от БСП.

Преди повече от година необходимостта от изграждане на допълнителна дължина от нови, повече от 100 километра на граничното съоръжение бе обоснована от емигрантския натиск, посочи Найденов и добави, че сега са изградени едва половината при цена, четири пъти по-висока от цената на изграждането на съоръжението от българската армия.

Според Ангелов новото предложение на министерството на отбраната младежите в активна възраст от 18 до 32 години да бъдат водени на отчет в българската армия, е събудило драматична  реакция заради неясното му представяне. Има групи лица, които задължително се водят на военен отчет и сега и те подлежат на запас и понастоящем, обясни Найденов.

Диапазонът 18-32 е за хората, които имат право да сключат професионални договори с българската армия, а 32 години е пределната възраст, отбеляза още Найденов и изрази предположение, че целта на предложението е да се изясни с какъв брой лица разполагаме в случай на необходимост и мобилизация. В случая не става дума за задължително обучение, подчерта Ангел Найденов. По думите му трябва да се изясни каква част от тези младежи, които визира предложението на МО, са в България, каква е тяхната подготовка, професия и образование, както и да бъдат актуализирани техните адреси, за да се направи подбор за евентуалното професионално включване на някои от тях в системата на българската армия.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44