Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орхан Каплан: Турция посреща примирието за Сирия със задоволство, но и с тревога

Президентският дворец в Анкара
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Като страна с 900 километрова граница със Сирия, Турция е най-заинтересована споразумението за Сирия да се спазва. Анкара посреща със смесени чувства това споразумение - със задоволство, защото сега може наистина да настане процес на помирение и с тревога поради някои недостатъци в документа.

Това каза в интервю за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ журналистът от вестник "Йени Мармарис" Орхан Каплан и посочи недостатъците:

Примирието не включва по никакъв начин групировката "Ислямска държава" и останалите терористични групи в Сирия. Това означава, че и да има траен мир атаките от страна на джихадистите може и да продължат. Затова турското правителство изрази ясната си позиция. Премиерът Давутоглу заяви, че докато не настъпи траен мир Турция ще отговаря на всички заплахи и нападения, отнасящи се до нейната сигурност. Страната ни чувства задоволство от началото на процеса за постигане на мир в Сирия, но по отношение на въпроса за траен мир не е оптимистично настроена.

След като тази седмица България обяви, че нейни военнослужещи ще участват в операция на НАТО по усилване на охраната на въздушното пространство на Турция, журналистът коментира:

Нормално е като НАТО-вска държава решенията, отнасящи се до партньорските страни да се съгласуват. Това е и причината страната ви да предприеме тази процедура.

Турция е единствената демократична държава в региона, която изповядва исляма и заради това всички погледи са насочени към нея, изтъкна журналистът:

Турция има много стратегическа позиция, защото през последните години отбелязва много сериозен икономически растеж. Както знаем, в района се сблъскват интересите на великите сили, но те пряко не участват във войната. Те са упълномощили различни групировки, които водят войната вместо тях. Като член на НАТО, Турция  с военната си сила и и с икономическата си мощ, винаги е способна да защитава границите си. Трябва да се отдаде дължимото на усилията на Турция за предотвратяване на една голяма война и за установяването на траен мир в района.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44