Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медици искат отлагане на новите правила за предписване на лекарства

| обновено на 02.03.16 в 14:59

Изписването на лекарства по международно непатентно наименование може да застраши живота на пациентите. Зад тази позиция застанаха пациенти и специалисти.

Припомняме, че проектонаредба на здравното министерство предвижда напълно заплащаните от Здравната каса медикаменти да се предписват от лекарите не с търговското им име, а с името на активното вещество в тях. Вчера и от Българския фармацевтичрен съюз излязоха със становище, че някои лекарства не бива да се изписват по описания в новата проектонаредба начин

Предложението на здравното министерство за промени в начина на изписване на лекарствата извади наяве конфликта между лекари и фармацевти по въпроса кой по-добре познава различните лекарствени форми и техния терапевтичен ефект.

Двете съсловия са на едно мнение, че наредбата трябва да бъде преработена. Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки:

В момента ят залага много подводни камъни и не решава проблеми.

Според становище на Българския фармацевтичен съюз наредбата не дава достатъчно възможност на фармацевтите да заместват едно лекарство с друго, ако това е възможно и безопасно за пациентите. Тя обаче не изключва групи лекарства, които в никакъв случай не трябва да се променят без лекарски надзор:

Биоподобните лекарства трябва да бъдат изключение от това правило.

Голяма група лекарства с т.нар. тесен индекс не могат да бъдат произволно заменяни, защото това може да доведе до тежки проблеми за пациентите.

Радка Йорданова е майка на дете с чернодробна трансплантация:

Има голям риск от отхвърляне на тези трансплантирани органи. Интересуваме се кой ще поеме отговорността за загубен дори един човешки живот.

Документът не предвижда възможността  в рецептата да бъдат записани различните форми на едно и също активно вещество. Пример даде доц. Яна Симова, кардиолог:

В нашата област има един медикамент „Метопролол“, който се използва за няколко индикации. Има няколко форми и фармацевтът трябва да вземе решение - да изпише едната или другата форма, което може да бъде фатално.

Репоратажа чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44