Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция пред хуманитарна криза заради бежанците

Бежанци на гръцко-македонската граница
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Гърция се превърна в една от горещите точки на бежанската криза тази седмица по различни данни. 32 000 мигранти се намират в момента на нейната територия. Това накара ЕК да прогнозира избухването на хуманитарна криза, която засега изглежда преодоляна, след обещанието за европейска помощ от милиони евро за Атина. Властите в страната дори заговориха за обявяване на извънредна ситуация, но към момента подобна стъпка не се предвижда.

Макар първоначално да заяви, че ще наложи вето на всички решения, свързани с мигрантската криза в Европа, правителството на Алексис Ципрас изглежда няма да изпълни и това свое намерение на предстоящата среща в Брюксел в понеделник, коментира за предаването „Събота 150“ преподавателят от Атинския университет проф. Георгиос Плиос :

Броят на бежанците, които идват в Гърция се е увеличил и ще се увеличи още повече в следващите седмици. Както знаете пътят през Република Македония е затворен, така че не могат да отидат в Европа, нещо, което ги принуждава да стоят тук в Гърция. Гърция не може да се справи сама с този въпрос, и от финансова гледна точка, и от организационна. Не съм сигурен обаче, че ще стигнем до такова решение. Това е една идея, за да се намерят средства и хора да се справят с тази ситуация.

Това, което сега трябва да се направи, е да се улесни пътят и да има една рационално разпределение на мигрантите, които идват в Европа, каза още той и уточни:

Може би по един такъв начин, който после, когато се установи редът в тяхната страна, да ги улесни да се върнат там. Трябва непременно да се даде отговор по въпроса с хуманитарната криза.

Според проф. Плиос обаче, Европа не е наясно какъв е проблемът, какви са причините и какво точно се случва в Гърция:

И много пъти са казвали, че Гърция не опазва границите си. Те нямат представа, че това е невъзможно на морето. Това не е на сушата, където може да пуснеш една мрежа и да се реши. Това показва ,че просто нямат идея за какво говорим.

Ситуацията в момента е лоша, тъй като на наша територия има поне 25 000 души, които се нуждаят от помощ. Но ще става още по-лошо, ако бежанците и мигрантите продължават да идват от Турция, а същевременно Западнобалканският път през БЮРМ, Сърбия и Хърватия към Австрия и Германия остане затворен, коментирагръцкият евродепутат Костас Хрисогонос от управляващата партия на премиера Ципрас – СИРИЗА. Спорде него планът за релокация не работи. Той уточни:

Някои държави-членки не желаят да сътрудничат и защото повечето от бежанците не желаят да ходят никъде другаде, освен в Германия и Швеция. Искаме да приемем помощ от нашите партньори. Но все още има неизяснени, чувствителни въпроси с Турция. Тя е ревизионистка държава, която иска да иска да преначертае картата на Егейско море. Ето защо много трябва да внимаваме, когато става въпрос за гръцко-турската морска граница. Иначе ние приехме външна помощ под различни форми – ФРОНТЕКС, НАТО, граничари от други държави. Разчитаме тепърва да работим с нашите партньори за спиране потока от мигранти.

Костас Хрисогонос заяви, че една от първите стъпки, които трябва да бъдат направени, е Турция да изпълни обещанията си от ноември миналата година, но в случай, че тя продължава да демонстрира липса на политическа воля, то тогава ЕС трябва да й наложени икономически и политически санкции:

Убеден съм, че тя може да залови и да изправи пред съда трафикантите, които застрашават живота на толкова много хора. Това е единственият начин да се пресече потока от бежанци към Гърция. Турция трябва да започне да приема обратно и всички мигранти в ЕС, които не получат право на убежище там, съгласно гръцко-турското споразумение за реадмисия. Ако Турция продължи да демонстрира липса на политическа воля, тогава тя трябва да понесе икономически и политически санкции от Евросъюза. Няма друг начин.

В звуковия файл може да чуете целите интервюта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44