Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Появата на независима кюрдска държава може да повлияе добре върху развитието на процесите в Близкия и Средния изток

Снимка: Николай Кръстев


Властите в Багдад правят всичко възможно да продължават да изолират и игнорират иракските кюрди в северната част на страната. Политиката на Багдад е такава от много отдавна, още от преди времето на Садам Хюсейн, та до ден днешен, коментира водещият експерт от Института за международна икономика и международни отношения към Руската академия на науките и специалист по Близък изток, Турция и кюрдски въпрос - Станислав Иванов. Не кюрдите от Ирак искат да се отделят от Ирак, а властите в Багдад правят всичко възможно да ги тласкат към провеждането на референдум за отделянето им. Кюрдите в Ирак винаги са били свързващ елемент в противопоставянето между сунити и шиити в страната. Появата на независима кюрдска държава може само да повлияе позитивно върху развитието на регионалните процеси в Близкия и Средния изток.

Не иракските кюрди са инициаторите на разпадането на Ирак, дори напротив те до последно бяха онова звено между сунитите и шиитите, което посредничеше между тях. Кюрдите бяха тези, които по време на политическата криза между двете основни политически групи сунитите и шиитите в парламента на страната през 2010 година посредничиха за създаването на коалиционно правителство. През 2014 година, след бунта на 8 от 18 сунитски региона в Ирак, които по същество излязоха от състава на страната, канейки при себе си „Ислямска държава“, и създавайки на територията й ислямски халифат.Така че в тези условия на иракските кюрди не им остава нищо друго, освен да поставят на референдум въпроса за независимостта си от централните власти.

Интервюто със Станислав Иванов може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44