Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път знамето на България бе издигнато на почетния пилон на сградата на Градския съвет в Торонто

Националният флаг на България, издигнат в кметството в Торонто
Снимка: Цветан Ангелов

Българската общност в Торонто и приятели на България отбелязаха тържествено Националния празник на България 3-и март. За първи път националният флаг на страната ни бе издигнат на почетния пилон на сградата на Градския съвет, като организацията на събитието бе дело на Генералното консулство на Република България в Торонто и кметството на града.

В речта си по повод Националния празник генералният консул на България в Торонто Петър Крайчев заяви:

Днес е денят, в който с тази първа по рода си церемония поставяме една нова българска традиция в Торонто – издигането на националното знаме на едно от най-разпознаваемите и красиви места в града. През 2016 година отбелязваме и половин век от установяването на дипломатически отношения между България и Канада, както и 40 години от основаването на Генералното консулство на Република България в Торонто … с многочислена, самоотвержена и родолюбива общност.

На честването прозвучаха българският и канадският химн в акапелно изпълнение на Лизи Наумова. С минута мълчание бе почетена паметта на геройски загиналите за свободата на България.

От канадска страна Джон Бърнсайд, градски съветник за 26-и район в Торонто, в чиито граници попада Генералното консулство на България, показа завидни знания за историята на България от основаването до съвремието ѝ и посочи:

От името на кмета на Торонто Джон Тори бих искал да изкажа искрените си поздравления и най-добри пожелания по повод националния празник на Република България - 3 март. Той е повод да ознаменуваме постиженията на българския народ и да честваме традициите и културата на Вашата велика нация. Днешният ден отдава почит на миналото и служи за възможност за укрепване на двустранните отношения и приятелство между нашите народи.

Церемонията завърши с рецитиране на стихотворението „Аз съм българче“ от деца от Торонто и с празнично хоро, в което имаха възможност да се включат всички гости на събитието.Българско хоро в сърцето на Торонто

За програма „Хоризонт“ Гергана Спасова, ръководител на клуба за български народни танци „На хорото“ в Торонто, разказа как се чувства на празничния ден и какво е за нея честването на националния празник на хиляди километри от България:

Настроението ми е доста приповдигнато и празнично. Това е един от най-хубавите и, може би, един от най-емоционалните празници на България и всеки един българин, без значение в кое кътче на земята се намира на този ден, според мен той трябва да си спомни за волята, духовната и физическата сила, водила хилядите българи в онези времена и допринесла за възстановяването на българската държавност. Българската общност в Торонто е доста многобройна и наистина се радвам, че Генералното консулство организира тази тържествена церемония. Ние, българите зад граница, не сме забравили в никакъв случай корените си, но в това забързано ежедневие имаме нужда от тържествения, и наистина емоционален заряд на такива чисто български дни.

Честванията на българската общност в Торонто завършиха с тържествен молебен в българската източноправославна църква „Св. Димитър“ в града.

Подробен репортаж за събитието можете да чуете в аудио файла.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44