Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животновъдите искат ДАНС да разследва за картел в млекопроизводството

Ако не започне разследване и контрол от страна на държавата, готвят протест за 24-ти март

Представители на всичките 27 браншови организации от сектор животновъдство поискаха в Стара Загора незабавно разпускане на Комисията за защита на конкуренцията и намеса на ДАНС за разследване дали съществува картел в сектор „млекопреработване“. Фермерите твърдят, че секторът изнемогва и няма кой да защити както млекопроизводителите, така и потребителите, които консумират опасни за здравето млека и млечни произведения.

Според Танчо Колев - председател на Националната асоциация на млекопроизводителите в България, от 1.5 милиона тона мляко се произвеждат 4.5 тона млечни произвадения, защото държавата и по-специално Агенцията по храните не упражнява никакъв контрол върху това колко сухи млека и палмово масло се използва в сектор "Млекопреработване":

Искаме бърза намеса на ДАНС, прокуратура и митници. Ние говорим за националната сигурност на страната и ако наистина управляващите искат да обърнат внимание и народът иска да има България, трябва да застане зад нас, защото с тая продукция, която влиза отвън и не се знае от какво е произведена, ние тровим нашето население.

Изкупните цени на млякото падат от няколко години, а тези на млечните произведения - не.  Затова със субсидиите фермерите не успяват да покрият дори своите загуби. Те не желаят повече да бъдат въвличани в политически интриги и не искат да се срещат с никого от правителството. Ако техните искания за контрол от страна на държавата върху продуктите на пазара и разследването на картела в млекопроизводството и на сивия сектор не започне - на 24 март в 12 часа, те ще се съберат на национален протест пред Министерския съвет и ще обявят безсрочна стачка.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44