Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарсите Неофит и Кирил отслужиха света литургия в Москва

| обновено на 08.03.16 в 15:16
Снимка: Николай Кръстев

Главите на българската и руската православна църква - патриарсите Неофит и Кирил отслужиха света литургия в Москва. Там българската църковна делегация е на официалното посещение.

Няколко часа продължи Светата божествена литургия в един от най-големите православни манастири в Москва, носещ името на Света Матрона Московска. За първи път двама патриарси отслужват Света Божествена литургия в него. След нея двамата патриарси - Неофит и Кирил - отслужиха молебен за новоканонозирания светия от двете църкви - Свети Серафим Богучарски, архиепископ софийски.

В словото си руският патриарх Кирил отбеляза мястото и значението на Свети Серафим в духовните връзки между двете църкви и народите ни. Той благодари на бившия премиер Симеон Сакскобургготски който е в Москва, обръщайки се към него:

Ваше величество, цар на българите Симеон, извършвайки канонизацията на свети Серафим, който далеч извън границите на Русия е прекарал по голямата част от своето духовно служение. 

Патриарх Неофит благодари за канонизацията на Свети Серафим, подчертавайки неговата роля в духовния живот на България. В момента главите на Българската православна църква и Руската православна църква провеждат среща на четири очи:

Живата Христова църква във всяко време и във всяко място ражда в недрата си Божии угодници, вместилища на Божията благодат, които със своя благочестив живот и чиста вяра и с молитва, достигаща до Божия престол, освещават всички нас.

Двамата разговаряха за наболелите проблеми в православния свят преди насрочения за юни всеправославен събор на остров Крит.

СнимкаСимеон Сакскобургготски подари на патриарх Кирил ценна семейна реликва - иконата, подарък от последния руски император Николай Втори на баща му цар Борис Трети при кръщението му 1896 година, която е съпровождала царското семейство през целия им живот, свързан с изгнанието им след смъртта на Борис Трети през 1943 г. и проведения през 1946 г. у нас референдум за смяната на монархическата система с републиканската.

При връчването на иконата на патриарх Кирил и бившият премиер Симеон Сакскобургготски добавиха, че след 120 години тя се завръща отново в своята историческа родина.

Подробности чуйте в коментара на Николай Кръстев в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44