Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой и как ще избира лекарствата на пациентите

От около 3 хиляди медикамента, които са вписани в позитивния лекарствен списък, между 800 и 900 от тях имат такъв тип действие, че не е препоръчително да бъдат замествани в аптеките. 

Не смятам, че излизането на проеконаредбата в този ѝ вид е грешка. Напротив, тя представлява провокиране на експертите да си кажат мнението и те го казаха веднага. Лекарствата можем да ги разделим на два вида – лекарства, които са взаимнозаменяеми, и лекарства, които чисто технологично, заради повлияването си върху човешкия организъм, не са взаимнозаменяеми. Това е всъщност общото становище, до което достигнаха колегите от фармацевтичното и лекарското съсловие, каза в "Хоризонт до обед" Антон Вълев, председател на Национална аптечна камара. Той уточни:

Има една група лекарства, които не са взаимнозаменяеми и ние ги обявихме. Това са новите биопродукти, това са лекарствата с много тесен терапевтичен интервал и една специфична група лекарства, при пациентите с трансплантации.

Антон Вълев подчерта още, че пациентите трябва да бъдат информирани, че няма 10 хиляди лекарства, а те са 1700:

Второто нещо, за което трябва да ги информираме, е, че има едно лекарство, което има цял гардероб с 15 хиляди различни имена. Трябва да знаят, че има едно лекарство с различни имена, но то по нищо не се различава от другото, но "различните дрехи, струват различно".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44