Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформаторите настояват в личните карти да има вграден електронен чип

| обновено на 10.03.16 в 17:15
Димитър Делчев
Снимка: reformatorskiblok.bg

Реформаторският блок настоява парламентът да приеме предложението в документите за самоличност да има вграден електронен чип. Вчера на заседание на вътрешната парламентарна комисия по инициатива на ГЕРБ този текст от Закона за българските документи за самоличност е бил отхвърлен, обясни Димитър Делчев:

Ако отпаднат двата параграфа, които гарантираха електронния идентификатор да е чип от личната карта, ние ще сме в невъзможност да дадем на гражданите това, за което те ни помолиха, посредством референдума да направим ефективно електронно гласуване. То най-вероятно пак ще го има, но няма да е толкова леснодостъпно, няма да е толкова широко разпространено. Ще се наложи, ако вие искате да гласувате електронно, да се снабдите с допълнително устройство, което е допълнителни разходи и инициативата вие да го направите не е същата, като да си преиздадете нова лична карта, тоест ще стане по-скъпо и много по-немасово.

Ако текстовете не бъдат приети, РБ ще внесе поправка в закона, с която електронните чипове в новите лични карти да станат задължителни.

В отговор председателят на вътрешната парламентарна комисия Цветан Цветанов обясни, че към момента няма законово основание за въвеждането на чип с данни за електронна идентификация. Той заподозря депутатите от Реформаторския блок в лични интереси:

Ние сме "за" електронната индентификация, но знае ли някой, че днес по закон в личните карти на гражданите не могат да се слагат биометрични данни. Трябва да видим дали ще правим тази промяна и едва тогава можем да пристъпим към законодателни промени.

Антони ТренчевВ предаването "Некщо повече" Антони Тренчев от Движение "България на гражданите" разграничи уреждането на електронната идентификация в Закона за електронната идентификация от регулирането на електронното гласуване в Изборния кодекс.

Ако електронният идентификатор, с който се гласува е на носител, различен от личната карта, ще има допълнителен разход за гражданите за закупуване на устройството, с което да участват на избори и това ще намали броя на хората, до които услугата електронно гласуване ще достигне, заяви Тренчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44