Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Крим от години имат идея да се заселят в общо селище

Снимка: БГНЕС

Ръководителят на българската общност в Крим Иван Абажер заяви за предаването „Хоризонт за вас“, че българите в Крим живеят нормално на полуострова.  Българите имат право и по законодателен и по духовен път да възраждат културата и традициите си, категоричен е той:

Българите в Крим говорят помежду си на български.  Стремим се да съхраним своя си език и нашата, българската, идентичност да се съхранява и в идващото поколение.

Българският език не е официален на полуострова, допълни той. Законите в Русия обаче позволяват създаване на неделни училища за изучаване на езика и за допълнителни часове в гимназиите.

Абажер изтъкна, че сред българите от години има идея да се заселят компактно в едно селище, което ще им помогне по-добре да съхранят културата си. Такова селище би могло да привлича и туристи от Федерацията, които искат да видят начина на живот на българите, допълни той.

Българската общност в Крим ще предложи скоро и комплекс мероприятия , свързани с побратимяване на градове в Крим и в България и други мероприятия за сближаване на българския и руския народ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44