Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия започна изтеглянето на военните си части от Сирия

| обновено на 15.03.16 в 11:13
Снимка: БГНЕС

Военнослужещите от базата Хмеймим в северозападна Сирия са започнали да товарят оборудване на транспортни самолети в изпълнение на заповедта за изтегляне, съобщи руското министерство на отбраната. Техническият персонал е започнал подготовката на самолетите за дълъг полет, се казва в съобщението. 

Личният състав на базата в Хмеймим започна да товари част от техническото осигуряване и по първоначални оценки на експерти близо 60 тона са подготвени за изтегляне от Сирия. Сред подготвените за прибиране в Русия са и първите щурмови самолети, както бомбардировачите и многоцелевите СУ 34. Самолетите от базата в Сирия на път за Русия ще трябва да прелетят 5000 км, по време на което ще извършат кацания за зареждане с гориво и техническа поддръжка. Маршрутът, по който ще бъде извършено прибирането от Сирия в Русия, не се съобщава.  


Макар и по-голямата част от руските военни експерти да подкрепят хода на президента Путин, свързан с изтеглянето от Сирия, има и малобройни критици, които смятат, че прекратяването на руското военно участие напомня на края на съветското участие в Афганистан от 1989 година.  Според тях нито една стратегическа цел не е изпълнена. Не е унищожена ИДИЛ, а терористите в Сирия продължават да държат позициите си в Палмира и Рака. Близките до Кремъл пък акцентират върху думите на Владимир Путин, че подсигуряването на двете руски бази в Сирия по въздух, море и суша означава, че Русия остава активна в сирийските процеси и при необходимост може бързо да се завърне в близкоизточната държава.  

Решението, което влиза в сила днес, стана факт след среща в Кремъл между президента Владимир Путин и министрите на отбраната и външните работи Сергей Шойгу и Сергей Лавров. След като се запозна с представен от министрите анализ на руското военно и дипломатическо участие в кризата в близкоизточната държава, президентът обяви решението си за прекратяване на участието на руските военни части в Сирия. Путин обяви, че поставената преди половин година задача пред руското министерство на отбраната и въоръжените сили на страната в Сирия е изпълнена и даде заповед:  

Смятам, че задачите, поставени пред Министерството на отбраната и въоръжените сили, като цяло са изпълнени, затова нареждам на министъра да започне изтеглянето на основната част от военния контингент от Сирия.

Руският президент Владимир Путин заяви, че руската морска база в Тартус и военно-въздушната в Хмеймим остават да действат, по думите му, "в предишния обем". Те трябва да бъдат защитени надлежно от море, суша и въздух. Президентът Путин обяви, че решението ще бъде добър сигнал за всички участници в конфликта в Сирия и ще повиши нивото на доверие в политическия процес по спазването на започналото примирие.
Сирия и Русия се споразумяха да намалят присъствието на руската авиация в Сирия, която помогна на сирийската армия да постигне военни успехи, предаде Ройтерс, като цитира изявление на президента Башар ал Асад. Той е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин и двамата са подкрепили продължаването на примирието, съобразно ситуацията на терен. Русия е обещала също така да продължи да подкрепя Сирия в борбата ѝ срещу тероризма, се посочва в изявлението.

Асад е изразил и надежда, че провеждащите се в момента в Женева преговори за мир ще доведат до конкретни резултати. Сирийската опозиция приветства решението на Русия и го определи като основен елемент за оказване на натиск върху режима в Дамаск.

Според Висшия преговорен комитет, обединяващ сирийски бунтовнически и опозиционни групи, нещата ще се променят значително като резултат от изтеглянето.

Руският президент е информирал за предстоящото изтегляне американския си колега Барак Обама.

Двамата президенти са се изказали за активизиране на процеса за намиране на политическо решение на конфликта. Обама е приветствал намаляването на насилието след спирането на военните действия в Сирия, но е подчертал, че продължаващите офанзивни действия на сирийските правителствени сили крият опасността да подкопаят усилията за постигане на мир. В съобщението на Белия дом се посочва още, че американският президент е отбелязал известния напредък в хуманитарното подпомагане в Сирия и е подчертал нуждата от осигуряването на безпрепятствен достъп за хуманитарната помощ.

Във вторник и сряда Русия ще бъде в центъра на сериозна дипломатическа офанзива, защото в Москва пристигат представителите на две водещи арабски държави – външният министър на Египет Самех Шукри и кралят на Мароко Мохамед Шести. В сряда страната ще посети и президентът на Израел. От понеделник в Москва е и министърът на външните работи на Тунис Хмайс Жинауи, който със своя руски домакин Сергей Лавров обсъди положението в Близкия изток, обстановката в Либия и борбата с тероризма в страните от Магреб и засилването на дейността в тях на ИДИЛ. Според запознати тези посещения в Москва показват нарастващото външнополитическо влияние на Русия в Близкия изток и Северна Африка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44