Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Борисов: Лекарите и фармацевтите трябва в партньорство да определят терапията

Снимка: БГНЕС


Лекарите и фармацевтите би трябвало да определят терапията на пациентите си в партньорство, обясни лекарственият експерт Борислав Борисов. Министерството на здравеопазването предложи след 1 април лекарите задължително да изписват лекарства по името на активното вещество в тях, а не с търговското им име. Медиците се възпротивиха, а фарцевтите подкрепиха предложението и дори поискаха разширяването му - да се отнася не само за напълно заплащаните от Здравната каса лекарства, но и за частично плащаните медикаменти.

Оригиналното лекарство е защитено от патент и е такова, защото зад него има т.нар. "пълно досие" - производителят е провел цялата развойна дейност и медицински изследвания, обясни експертът.  Генериците на всеки медикамент трябва да отговарят на много тесни показатели за биоеквивалентност, обясни Борисов:
Има същото активно вещество, същите индикации, същия начин на приложение. Тогава, за да се не повтаря този дълъг, скъп цикъл, е прието, в най-честите случаи, да се направи едно проучване, така нареченото биоеквивалентност, при което, ние изследваме върху най-често здрави доброволци, не винаги, дали това лекарство се резорбира по същия начин в организма, както оригиналното. Тъй като човек взима едновременно и оригиналното, взима и генеричното. Изследва се неговия път и основно резобцията и, ако те попаднат в строго определени норми, се счита, че ефектът им ще бъде идентичен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44