Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите самолети от Сирия кацнаха в руската база във Воронеж

| обновено на 15.03.16 в 18:09
Снимка: БГНЕС

Първите самолети от Сирия кацнаха в руската база във Воронеж. В понеделник президентът Владимир Путин нареди изтегляне на основната част от руските военни сили от близкоизточната страната. Източници в Москва подчертават, че се изтегля само част от контингента в Сирия. Подобна заявка за изтегляне от Сирия беше дадена още по време на годишната реч на Владимир Путин пред Думата. Това припомни за предаването "Нещо повече“ по "Хоризонт“ кореспондентът на БНР в Москва Николай Кръстев.

Въздушната операция в Сирия е успяла да пресече опит за прехвърлянето на терористи от близкоизточната държава на територията на Русия. Според заместник-министъра на отбраната Николай Панков руските военни в Сирия са постигнали целите си за пресичане на опитите на терористи от ИДИЛ да влязат на територията на Русия. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Петков коментира, че президентът Владимир Путин самостоятелно е взел решението за извеждането на част от руския военен контингент от Сирия. На руската авиотехника ѝ предстои да прелети близо 5000 километра, за да се върне в родината си. По-рано във вторник започна извеждането на групата руски военни самолети, съставени от бомбардировачи, многоцелевите самолети Су-34 и представители на щурмовата авиация.

Моментът на изтеглянето е ключов за Русия, която вижда в ставащото в Сирия възможност за прехвърляне на екстремизъм в невралгичния Кавказки регион.

В Москва има очаквания, че решението за изтегляне от Сирия, може да стане началото на поетапната отмяна на санкциите, наложени от Запада.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44