Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Миладинов: Белгийските служби искат да разпитат Абделслам, преди да го предадат на Франция

Абдеслам Салах


Заподозреният за парижките атентати от ноември 2015 г. Салах Абделслам беше арестуван в петък тази вечер при специална операция на полицията в Брюксел. При престрелка 26-годишният мъж беше ранен в крака и после отведен от силите на реда, след като 4 месеца се укриваше. При акцията в родния му квартал Моленбек Сен Жан бяха арестувани още 4-рима души.  Трима от тях са членове на семейството, укривало в апартамента си Абделслам. Четвъртият – Монир Ахмед Алач е носел фалшив сирийски паспорт. Още преди атентатите той е бил задържан от службите за сигурност заедно с Абделслам .

За предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ кореспондентът на БНР в Брюксел Никола Миладинов  допълни, че жилището, в което се е укривал Абделслам е било общинска собственост и се е отдавало под наем на социално слаби. Адресът е на няколко преки от жилищата на всички известни досега атентатори от Париж и на 500 метра от дома на Абделслам .

Болницата, в която се намират Абделслам и още един от ранените арестувани е под изключително засилена полицейска охрана. В квартал Моленбек Сен Жан разпитите и обиските продължават. Ситуацията е спокойна.

Процедурата по екстрадирането на заподозрения няма да бъде толкова бърза, допълни журналистът. Предаването му реално би отнело няколко часа, но той все още е в болница, а според закона има и право да откаже екстрадиция.  Ако адвокатът му, който вече е назначен,  реши да го направи, процедурата може да отнеме и няколко седмици. Белгийските служби за сигурност също искат да разпитат Абделслам, преди да го предадат на френските власти.

Все още не е известно дали терористичният акт е бил планиран централно от „Ислямска държава“  или става въпрос за самостоятелна терористична клетка. Абделслам, който е роден и израстнал в Белгия,в продължение на месеци е бил укриван с активното сътрудничество ва местното население, коментира Миладинов и допълни, че това е ясен знак, че в някои обществени кръгове има подобни настроения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44