Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на хората със синдром на Даун

Снимка: Александър Кацев

Тони Маринова – председател на Сдружението родители на деца със синдром на Даун, което работи вече от 7 години, каза в интервю за "Хоризонт до обед", че в България вече се върви в правилната посока, що се отнася до работата и интеграцията на децата със синдром на Даун, но големият проблем остава ресурсното подпомагане и още:
 

Специалните педагози, които трябва да са в подкрепа в градините и в училищата, отсъстват в голяма степен или просто това не е достатъчно. Реално няма структура, в България повечето от нещата са хаос, родителят, че дори и специалистът, е оставен на произвола на съдбата, разбира се, институциите да си свършат работата. Една от големите ни болки са ТЕЛК комисиите и чакам с огромно нетърпение да видя как ще бъде реформиран българският ТЕЛК. Бих казала, че вече ме е страх от поредната реформа. Дано да е в наша полза, защото от две години децата със синдром на Даун са ужасно "порязвани" откъм процент и губят минималната си помощ от държавата, когато процентът им падне под 50% и не им се дава чужда помощ, което е безобразие, защото те наистина имат нужда от грижа и придружители. Проблемите наистина са много, но ако и ние, неправителствените организации, ние – родителите, обединени в структури, успеем в името на деца с увреждания, в името на тази обща кауза, успеем най-накрая да се обединим… С интерес чакам какво ще се случи на Националния протест, който се организира в началото на април.

Сдружението на родителите на деца със синдром на Даун даде старт на проекта "47 УСМИВКИ". Целта е обществото да обърне внимание както на различните деца, така и на порасналите вече хора със синдром на Даун. Да се помогне на обществото да приеме различните лица и да открие красотата им. За целта от сдружението потърсиха професионалисти или любители с добри фотографски умения, които да представят техния поглед върху хората със синдрома.

Цвета Воденичарова е от хората, които са снимали моделите със синдром на Даун. Тя каза, че за нея това е било едно истинско предизвикателство с прекрасни деца.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44