Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Публичен дебат за човешкия мозък

Публичен дебат на тема „Невронауките: загадка ли е все още човешкият мозък?“ ще се проведе днес от 18.30 до 20.00 часа във Френския институт в София. Специалистът по невронауките Жан-Люк Бертие и психологът доц. д-р Лилия Гурова ще обсъдят предизвикателствата и последствията, свързани с прогреса на невронауките и опознаването на функционирането на човешкия мозък при когнитивните процеси и изучаването.

Жан-Люк Бертие е специалист в областта на невронауките. Работи върху приноса на когнитивните науки в процесите на преподаване и усвояване, в частност как мозъкът ни възприема, разбира, запомня и забравя. Резултатите от научните му трудове намират приложение в работата по подобряването на капацитета на внимание при учениците.

Вече се знае, че много учени изпитват трудности при усвояването на материала поради факта, че педагогическите практики не съответстват с функционирането на мозъка.

Ние нямаме една памет, а множество памети, които имат различна функция, които действат и въздействат върху нас, върху различни ритми. Ние се опитваме точно това да разберем, точно това да покажем на преподавателите, за да могат те да успеят да приложат най-добрите средства, за да могат техните ученици най-добре да се научат да си служат с паметта и в крайна сметка да се научат на това, което ние им предаваме като информация, каза в „Хоризонт до обед“ Жан-Люк Бертие.

Според него проблемът е, че по-голяма част от преподавателите не знаят как функционира мозъкът на учениците:

Човек запомня нещата само и само когато често си ги припомня, каза той.

Лилия Гурова е психолог. Тя е доцент в департамент „Когнитивна наука и психология“ на Нов български университет. Научният й интерес е в областите психология, когнитивни науки и философия на науката. Според доц. Гурова критическото мислене е по-важно от запаметяването:

Ние можем да помним много неща, но ако не знаем как да ги използваме или ги използваме неправилно, тогава стигаме до грешни решения. Според мен критичното мислене е нещо, което е полезно. 

В звуковия файл можете да чуете мини дебат, организиран от Ирина Недева с Жан-Люк Бертие и Лилия Гурова. Преводът е на Соня Васева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44