Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топлофикациите се съгласиха с КЕВР парното и топлата вода да не поевтинеят значително

| обновено на 24.03.16 в 15:55
Снимка: БГНЕС

Представители на повечето топлофикации се съгласиха с предложението на енергийния регулатор парното и топлата вода да не поевтинеят значително като резултат от падането на цените на газа с 23 на сто от април. Те оспориха обаче друго предложение на Комисията за енергийно и водно регулиране. Според него токът от комбинираното производство ще поевтинее с между 14 и 17 на сто.

Аргументите на регулатора при спад на цените на газа с близо една четвърт цените на парното да паднат с малко, а тези на тока, който произвеждат топлофикациите по комбиниран начин - с повече, са, че години наред цените на топлоенергията изкуствено са били задържани ниски. Това и хареса, и не хареса на топлофикациите. Те поискаха, ако ще бъдат намалени цените на тока, който произвеждат, това да е с по-малко от планираното. Срещу планираното поевтиняване на топлоенергията между 1 и 10 процента - не възразиха.

Омбудсманът Мая Манолова обаче видя в това предложение противопоставяне на потребителите на парно и на ток:

Смятам, че намалението на тока не би следвало да бъде за сметка на намалението на парното, и обратното, след като суровината и за двете намалява с 23 процента.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов за пореден път обяви, че това се прави, за да може да има намаление на цените на тока, но от юли:

При всички положения намаляването е в плюс на българските потребители.

Заради планираното поевтиняване на природния газ с 23 на сто, намалението на цените на топлоенергията става възможно, но не и с нивата, с които това би могло да стане. Иван Иванов обясни:

Повече от пет години, когато цената на природния газ нарастваше, за да бъдат задържани цените на топлинната енергия, регулаторът, в тогавашните си състави, увеличаваше добавката към цената на високоефективната електроенергия, и тази преференциална цена беше плащана от всички български потребители на електроенергия. Сега, когато цената на природния газ върви надолу, това е моментът, когато това изкривяване в цените, трябва да бъде преодоляно.

Традиционно вече пред сградата на Комисията имаше малка група от протестиращи с некролози на "Топлофикация" - София в ръка.

Подробности чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44