Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Гаврилов: Паниката е вече спечелена война, дори хибридна, за терористите

Едно от местата на атентатите в Париж
Снимка: Веселин Праматаров


В голяма част от руските, но и доста български онлайн  форуми и социални мрежи са вижда вълна от злорадство и прокоби за разпада на ЕС и "Залезът на Запада" след атентатите в Брюксел на 22 март 2016г., които отнеха над 30 живота и раниха близо 300 души в столицата, където се намират европейските институции. 

От ислямистките сайтове в социалните мрежи пък видяхме как ИДИЛ раздават бонбони в чест на, "успешните" за тях, атентати.

Според проф. Борислав Гаврилов от Катедрата по Нова история в Софийския университет:

Тероризмът е може би една от най-съществените части в тази хибридна война. 

Това каза за предаването „Хоризонт до обед“ проф. Борислав Гаврилов, преподавател по нова история в Софийския университет

Подходът на „Ислямска държава“ с жестокостта на своите видеоматериали и издевателствата над християни, цели всяването на паника. 

Несигурност и объркване обаче причинява и целенасочената дезинформация.

Веднага след атентатите в Брюксел руските медии започнаха да въртят информация че двамата самовзривили се терористи са от Бералус. По-късно набедените лица сами са потърсили белгийската полиция за да покажат, че са живи и че не са те. Други неотдавнашни примери на информационната война с дезинформации е тиражираната и от български издания "информация", че "Европа щяла да забрани кръщаването на деца". 

Много важно е да се чете зад редовете, да не се вярва сляпо на всичко, което се тиражира онлайн и да се проверява източника. 

Публиката, като цяло, трябва да стои информирана, но не бива да се поддава на паника. Паниката е вече спечелена война, дори хибридна, за терористите, за тези, които искат да ни уплашат.

Ученият изтъкна, че европейците не бива да се поддават, защото са част от общо цяло – ЕС, което ще намери начин да излезе от ситуацията. Той припомни, че след атентатите през 2001 г. САЩ са променили законите си, създали са и нова служба за борба с тероризма и, засега, се справят със заплахите.

Гаврилов предупреди читателите да четат по-задълбочено текстовете в различните медии и да анализират посланията, за да не стават жертва на манипулации.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44