Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Гряняев: Европа трябва да създаде собствена армия и обща служба за сигурност

Сергей Гряняев
Снимка: Николай Кръстев

Това е единствената жизнеспособна идея,  която може да донесе не само истински резултати, но и е истинското решение в тази ситуация с нарастването на тероризма. Операцията на руските военно-космически сили в Сирия показа, че е възможно да се борим с терора ефективно. Според статистиката на Русия, през последните години Москва е постигнала успех в борбата с тероризма

Това каза в интервю за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“  Сергей Гряняев - директор на Центъра за стратегически прогнози и оценки в Москва по повод предложението на Сергей Лавров руските специални служби да помагат на ЕС в борбата срещу нарастващия тероризъм в Европа

Мисля, че тези терористични актове,  с които се сблъсква Европа, са само началото на сложен процес. Отчитайки високото напрежение на отрицателното настроение на европейците към мигрантите и обратното,  проблемите ще се задълбочават и последствията ще бъдат свързани с продължаването на терористичните актове. Тези действия ще предизвикат в себе си протест на европейското население против мигрантите и не е изключено да видим и подобни действия и в обратната посока, което вече може да доведе до нарастване на десния екстремизъм и нарастване на крайни действия и тероризъм.

Днес има само две страни в света - Русия и Израел, които имат колосален опит в борбата с тероризма и могат да го споделят. Русия днес протяга ръка за сътрудничество без да имаме никакви искания.

По повод дискусиите, че ЕС трябва да създаде своя разузнавателна агенция и единна армия, която да отговори на този тип предизвикателства, експертът коментира:

Зад всички терористични организации явно стоят хора, които имат конкретни интереси - някои ги финансира, друг преследва определени икономически действия от отслабването на дадена държава или регион. Това се вижда и от действията на ИДИЛ -как те търгуваха на международния пазар с петрола на Ирак и Сирия чрез посредничеството на Турция. Друг подобен пример е търговията с на предмети на изкуството, придобити от терористичните групировки от близкоизточните градове.
Ако Европа иска да има резултат, трябва сериозно да преразгледа отношението си към създаването на собствена армия и общи служби за сигурност.  Друг е въпросът, че в рамките на НАТО и доминирането на САЩ в Европа, мисля че това ще бъде отложено в далечното бъдеще.

Според експерта Арабската пролет е повлияла върху нарастването на тероризма в Европа

През тези години бяха разрушени изградените социални структури в тези арабски общества, които осигуряваха на това население определени доходи. Между тях беше Либия. Днес всички тези страни се намират в пълна нищета. Тук вина има и Европа, защото нейни членове бомбардираха Триполи и други либийски градове и тя участваше много активно в процесите на "арабската пролет" не само в Либия, но и в Тунис и Египет, както и в Сирия. Затова днес Европа трябва да се сърди само на себе.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44